Deljenje fotografije otrok na spletu: na kaj moramo paziti?

3.1.2023

Deljenje fotografij otrok na spletnih družabnih omrežjih je med starši tako popularno, da je junija 2022 angleški slovar Oxford uvedel novo besedo sharenting – zlepljenko besed sharing (deljenje) in parenting (starševstvo), ki opisuje vedenje staršev, ko na spletu delijo slike, novice ali videoposnetke svojih otrok. A če te vsebine niso dobro premišljene in ustrezno zaščitene, se lahko hitro pojavijo tudi težave.

Starši vsebine o svojih otrocih delijo iz različnih razlogov: ker so ponosni na otroka, ker želijo deliti otrokov napredek s prijatelji ali ker s tem zabeležijo pomembne spomine. Nekateri pa menijo, da pri sharentingu pravzaprav nimajo izbire. Četudi jih skrbi, kaj tako deljenje pomeni za otrokovo zasebnost, so spletna družabna omrežja njihov primarni način, da se povežejo z drugimi starši za pomoč in podporo, v deljenje pa jih spodbuja tudi svet okoli njih, od sorodnikov do medijev.

Vseeno pa je pomembno, da smo zelo pazljivi pri tem, kaj o svojem otroku delimo na spletu. Družabna omrežja osebne podatke pogosto prodajo zunanjim podjetjem, ki te informacije nato uporabijo za prilagojeno oglaševanje vsakemu posamezniku na podlagi njegovega osebnega profila. Če je objavljenih veliko zasebnih informacij, kot na primer rojstni dan otroka in njegovo ime, lahko zlonamerne osebe to uporabijo v poskusu kraje identitete. Prav tako nekateri starši ne delijo več ničesar o svojih otrocih na spletu po tem, ko so slike njihovih otrok ujele pozornost pedofilov.

Za varno deljenje fotografij in ostalih objav imamo na voljo veliko različnih možnosti in smiselno je, da jih uporabimo. Odstranimo podatke o lokaciji s slike na telefonu, omejimo, kdo ima dostop do naših objav na družabnih omrežjih, delimo slike zgolj znotraj zasebnih skupin s sorodniki in prijatelji ipd. Tudi z drugimi osebami v otrokovem življenju se pogovorimo o tem, kaj in kako se lahko deli na spletu.

Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na prihodnost, saj objave otrok na spletu puščajo za seboj digitalni odtis, ki bo otroku sledil skozi celo življenje. Za varnost in prihodnost otrok, ki še nimajo razvitega razumevanja koncepta zasebnosti, morajo poskrbeti starši. Preden delite, pomislite, ali bi si vaš otrok želel, da te informacije vidijo njegovi prihodnji prijatelji ali delodajalci? Ko pa otrok odraste in začne oblikovati lastna mnenja o takih objavah, se z njim o tem pogovorite in ga upoštevajte.

Vir: The Conversation, 20. 10. 2022

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija