Ideje za učitelje za izvedbo dneva varne rabe interneta 2021 v času COVID-19 epidemije

19.1.2021

Letošnji dan varne rabe interneta, ki bo 9. februarja, bo nekoliko drugačen od preteklih let. Zaradi epidemije COVID-19 je treba dejavnosti nekoliko prilagoditi in jih v veliki meri preseliti v digitalno okolje.

Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si bo pripravila aktivnosti, o katerih si lahko preberete na strani o dnevu varne rabe interneta, sicer pa smo skupaj z omrežjem INSAFE pripravili nekaj nasvetov za šole, kako letos izpeljati dan varne rabe interneta, da bo živahno in poučno doživetje. Še vedno namreč ostaja veliko enostavnih in predvsem varnih načinov, s katerimi lahko ta posebni dan obeležimo. Aktivnosti pa lahko izvajamo ves mesec.

1. Dejavnosti premaknite v digitalno okolje

Letos bo bolj kot kdaj koli prej treba izkoristiti vsa digitalna orodja, ki so na voljo – od prikazovanja videoposnetkov do objavljanja nasvetov. Te lahko ustvarite sami ali pa uporabite različne videoposnetke na spletni strani Safe.si v rubriki Video. Vsekakor bodite kreativni in vse dane možnosti izkoristite za priteg pozornosti celotne šolske skupnosti.

2. Nagovorite starše

Dan varne rabe interneta je dobra priložnost, da stopite v stik s starši in jih obvestite o dejavnostih, ki potekajo na šoli. Spodbudite jih k večji vključenosti v otrokovo varno rabo interneta in ozavestite o pomenu spletne varnosti na splošno.

3. Ustvarite videoposnetek ali podcast

Z videoposnetkom ali podcastom, lahko na kreativen in zabaven način ozaveščate o varni rabi interneta, prav tako pa otroke spodbudite, da tudi sami pripomorejo k svoji varnosti na spletu. Ne glede na to, ali posnamete nasvete ali pogovor, je to odlična priložnost, da učenci spoznajo spletna tveganja na nevsiljiv in zabaven način. Učence lahko spodbudite, da sami načrtujejo, snemajo in uredijo svoj video.

4. Promovirajte dan varne rabe interneta prek različnih platform

Za promocijo dneva varne rabe interneta lahko uporabite šolski časopis, glasilo ali spletno stran. Seznanite otroke in starše z dogodki in dejavnostmi, ki se bodo odvijale, delite razne nasvete o varni rabi interneta in seveda skozi napisano spodbujajte spoštljivo komunikacijo in dobro počutje na spletu. Lahko napišete tudi sporočilo za javnost in ga pošljete lokalnemu časopisu ali radiu.

5. Izvedite anketo

Izvedite anketo med učenci in izvedite njihova mnenja o temi internetne varnosti. Na tak način boste dobili boljši vpogled v njihovo zanimanje in jim posledično lahko prilagodili dejavnosti, povezane s to temo, ki bodo potekale čez leto.

6. Gostite virtualnega gosta

Čeprav omejitve COVID-19 ne dovoljujejo osebnih srečanj, razmislite o spletnih seminarjih in virtualnih pogovorih z gosti, ki jim je tema varnosti na spletu blizu. Goste prilagodite starosti otrok in pridobljenim ugotovitvam ankete. Uporabite lahko videokonferenčni sistem, ki ga sicer uporabljate za pouk, strokovnjake pa boste lažje pridobili, saj se bodo lahko vključili preko spleta in se jim ne bo treba voziti na vašo šolo.

7. Oglejte si videoposnetke o spletni varnosti

Dan varne rabe interneta je odlična priložnost za spodbujanje spletne varnosti in raziskovanje njenih ključnih tem. Dobra izhodiščna točka je ogled spletnih videoposnetkov, s katerimi lahko z lahkoto odprete dolge razprave. Videoposnetke lahko – kot že omenjeno ustvarite sami, ali pa predvajate tiste, ki so objavljeni na Safe.si.

8. Učence spodbudite k reševanju kvizov in testov

S kvizi na zabaven način preverite znanje učencev in dijakov o varnosti na spletu. Nekaj primerov kvizov in testov lahko najdete na spletni strani Test, lahko pa s pomočjo orodij kot so Kahoot, Mentimeter in Quizizz ustvarite tudi svojega.

9. Pozornost posvetite tudi spletnemu bontonu

Z učenci in dijaki razpravljajte o pravilih spletnega bontona. Za iztočnico si lahko ogledate pravila spletnega bontona, ki so objavljena na Spletni in mobilni bonton. Po diskusiji oblikujte in dodajte še nekaj svojih ter jih namestite na vidno mesto.

10. Naročite se na paket aktivnosti Safe.si

Naročite se na paket aktivnosti, ki smo jih pripravili na Safe.si in na zabaven ter poučen način učence in dijake spodbudite k razmisleku o temi varne rabe interneta. Ob naročilu se bo vaša šola prikazala tudi na zemljevidu šol, ki bodo sodelovale na dnevu varne rabe interneta. Več informacij o tem lahko pridobite na strani o dnevu varne rabe interneta pod razdelkom »Registrirajte se za izvedbo aktivnosti«.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija