Dan varne rabe interneta - 9. 2. 2021

Letošnji dan varne rabe interneta, ki bo 9. februarja, posvečamo temi dobrega počutja pri uporabi interneta. Tehnologija naj bi nam marsikaj olajšala, nam življenje izboljšala, ne pa da nas moti in odvrača od njega, slabša naše zdravje in nas oddaljuje od odnosov z bližnjimi. Kako torej tehnologije uporabljati na način, da pozitivno prispevajo k našemu splošnemu fizičnemu in psihičnemu dobremu počutju in zdravju? Kako lahko pri uporabi sami pazimo in skrbimo za svoje mentalno, fizično in emocionalno zdravje in tudi za dobrobit drugih, internet uporabljamo na način, ki je udoben, varen, nas zadovoljuje in izpolnjuje? Kje je zame idealno ravnotežje med koristmi in slabimi vplivi, ki jih imam od uporabe tehnologije? Je moč tehnologije uporabljati na človeku ter njegovemu zdravju in počutju prijazen način, da nam služi in nam pomaga pri doseganju lastnih ciljev, namesto da nas pri tem moti, prekinja in ovira ter slabša naše počutje in odnose?

Safe.si nagradni izziv za družine: Razgibajmo se s Safe.si

Gibanje je pomembno za zdravje. Ker zadnje čase veliko časa presedimo pred računalniki, tablicami in mobilnimi telefoni, kar slabo vpliva na naše zdravje. Gibanje, predvsem gibanje na prostem, v naravi, ima blagodejen učinek, sprošča in vrača dobro voljo in optimizem. Pripravili smo nagradni izziv za otroke in njihove starše. Vaša naloga je pripraviti izvirno razgibalno vajo.

Več o izzivu in kako sodelovati >>

Spletna interaktivna predstava za osnovnošolce Dobro počutje in internet

Ob dnevu varne rabe interneta 9. 2. 2021 v točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si pripravljamo spletno interaktivno predstavo za učenke in učence 2. in 3. triletja osnovne šole Dobro počutje in internet. Improvizatorji IGLU Teatra (Vid Sodnik in Juš Milčinski) bodo aktualne teme zdravih odnosov na internetu, vpliva interneta na samopodobo mladih, iskanje zanesljivih informacij o zdravju na internetu ter pomembnosti uravnotežene rabe naprav z ekrani učencem 2. in 3. triletja OŠ predstavili na zabaven, inovativen in sproščen način.

Predstavi se lahko učenke, učenci, učiteljice in učitelji brezplačno pridružite 9. 2. 2021

Spletno predstavo bodo učenci in učenke lahko spremljali v živo preko YouTube, tako od doma ali skupinsko iz razreda (glede na takratne razmere).

Učitelji, prijavite se na dogodek: https://izobrazevanja.safe.si/SIDpredstava2021.

Registrirajte se za izvedbo aktivnosti v mesecu varne rabe interneta

Šole in druge organizacije, ki delate z mladimi, prisrčno vabimo, da v mesecu februarju sami organizirate svoj dogodek: učno ali razredno uro, tehniški ali kulturni dan, delavnico, debato, posvet, srečanje ali kakršnokoli drugo aktivnost, ki obravnava problematiko varne in odgovorne rabe interneta in mobilnih naprav.

Za vas smo pripravili brezplačen spletni paket gradiv, ki vam ga bomo poslali na podlagi vaše registracije. Pripravili smo gradiva, ki jih lahko uporabite tudi za izvedbo aktivnosti na daljavo.

Na podlagi registracije vam bomo poslali dostop do:

  • spletnega paketa za učitelje s predlogi delavnic, aktivnosti, predstavitev za delo v razredu (ali na spletu) z učenci pa tudi starši;
  • pasice oz. spletnega bannerja za umestitev na šolsko spletno stran: »Praznujemo dan varne rabe interneta, 9. februar 2021«;
  • interaktivnega zemljevida Slovenije, ki bo prikazoval vse šole podpornice dneva varne rabe interneta in mobilnih naprav.

Prosimo vas, da se za spletni paket prijavite tukaj: https://izobrazevanja.safe.si/SID2021

O vseh aktivnostih, povezanih z mesecem varne rabe interneta, vas bomo redno obveščali na naši spletni strani, spremljajte tudi naše FacebookTwitter in Instagram profile.

Zaradi epidemije COVID-19 bodo aktivnosti ob letošnjem dnevu varne rabe interneta na šolah zagotovo potekale nekoliko drugače, kot prejšnja leta. Pripravili smo nekaj nasvetov za šole, kako organizirati dan varne rabe interneta ob omejitvah zaradi epidemije. Preberi več >>

Zemljevid sodelujočih šol pri aktivnostih v okviru meseca varne rabe interneta 2021

Na spodnji povezavi si lahko ogledate zemljevid osnovnih in srednjih šol ter drugih zavodov, ki so se že prijavili, da bodo sodelovali pri aktivnostih v okviru meseca varne rabe interneta 2021. Zemljevid sodelujočih šol sproti posodabljamo.

Trenutno je prijavljenih 340 učiteljev in drugih strokovnih delavcev iz 281 osnovnih in srednjih šol ter drugih izobraževalnih zavodov (1. marec 2021). 

Podporniki dneva varne rabe interneta 2021 in njihove aktivnosti

Ste se v svojem podjetju ali organizaciji odločili, da boste z lastnimi aktivnostmi podprli dan varne rabe interneta 2021? Pišite nam na info@safe.si z opisom aktivnosti in povezavami na morebitna gradiva, da vas bomo uvrstili na seznam podpornikov. Poslali vam bomo tudi e-značko, ki jo lahko namestite na spletno stran.

O dnevu varne rabe interneta

Več kot 150 držav iz celega sveta vsako leto drugi torek v februarju praznuje dan varne rabe interneta. Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet www.betterinternetforkids.eu. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si. 

Upamo, da se nam boste pridružili ob praznovanju dneva varne rabe interneta 2021 in tudi sami prispevali k prijaznejšemu internetu!

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija