Nekaj nasvetov Policije za varno rabo interneta med počitnicami

6.7.2020

Počitnice so se začele in šolske obveznosti so le še oddaljeni spomin. Učenci in dijaki imajo veliko prostega časa, od katerega ga del preživljajo tudi na spletu. Policija pa opozarja, da je treba biti tudi pri uporabi spleta previden. Pravijo, da sonce morda ni največji »sovražnik«, temveč moramo paziti na nevarnosti in tveganja, ki na nas prežijo na spletu.

Policija vsem otrokom in najstnikom svetuje:

Ne razširjaj svojih osebnih podatkov in ne razkrivaj lokacije

Verjamemo, da si navdušen nad 14-dnevnim potovanjem po Islandiji, na katerega si se podal s svojimi starši ali nad vikend oddihom ob morju. Vendar take informacije, ki jih javno delimo na družabnih omrežjih, vlomilcem sporočajo, da nas ni doma. Tako se lahko zgodi, da med dopustovanjem naš dom obiščejo nepridipravi, ob prihodu s počitnic pa nas pričaka izropano stanovanje.

"Fotografija deljena, ne vrne se nobena"

V trenutku, ko fotografijo objavimo na družabnih omrežjih ali pošljemo preko različnih aplikacij, nad njo izgubimo nadzor. Fotografije, na katerih ležerno poležavamo na plaži v kopalkah, ne sodijo na splet. Preden karkoli objaviš, pomisli - ali bi si želel, da to fotografijo vidijo tvoji starši? Če je odgovor ne, naj fotografija ostane samo tvoja.

Zaščiti svoje geslo

Geslo, ki ga imaš za dostop do spletnih aplikacij, je samo tvoje. Nikomur ga ne zaupaj, naj bo dolgo in zapleteno. Če pa sumiš, da ti je kdo vdrl v profil, geslo nemudoma zamenjaj.

Nasilje, ki se dogaja na spletu, je prav tako nasilje

V šoli so otroci velikokrat žrtve medvrstniškega nasilja. Med poletjem, ko se v šoli ne vidite, se lahko nasilje prenese na splet – v klepetalnice, aplikacije, forume. Nasilje, ki se dogaja na spletu, je prav tako nasilje, čeprav v fizični obliki ni vidno, povzroča pa prav take, če ne še hujše posledice.

Hm, pa res veš, kdo je na drugi strani? Z osebo, ki jo spoznaš na spletu, se ne srečuj v živo!

V klepetalnicah ali na družabnih omrežjih lahko spoznaš ljudi, s katerimi se pogovarjaš o vsem mogočem. Občutek imaš, da si našel osebo, ki te razume, spoštuje in ima dobre namene. Kmalu si izmenjata nekaj fotografij in se dogovorita tudi za srečanje v živo. Hm, pa res veš, kdo je na drugi strani?

Svetujemo ti, da se z osebo, ki si jo spoznal na spletu, nikoli ne srečuješ v živo. Če se kljub temu želiš srečati z njim ali z njo, o tem povej svojim staršem ali vsaj prijateljem. Srečanje naj poteka na javnem kraju, če pa imaš občutek, da oseba ni to, za kar se je izdajala v vajinih pogovorih, in da te pogovor spravlja v nelagodje, se takoj umakni in poskrbi za svojo varnost!

Težave na spletu? Pogovori se s starši ali drugo odraslo osebo.

Si vseeno naletel na težave? Te kdo neprimerno ogovarja ali celo izsiljuje? Si naletel na vsebine, ki ti povzročajo nelagodje? Ne veš, kaj bi v situaciji, v kateri se počutiš neprijetno, storil? Vprašaj starše ali strokovnjake. Informacije najdeš na spletni strani www.safe.si, na najbližji policijski postaji ali na telefonski številki 113.

Na Safe.si pa dodajamo, da je priporočljivo kožo zaščititi pred UV sevanjem sonca z zaščitno kremo za sončenje.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija