Novim tehnologijam naproti: Strategija Evropske komisije za digitalne svetove

12.8.2024

Julija je Evropska komisija objavila novo strategijo digitalne preobrazbe z namenom zagotavljanja odprtega, varnega, zaupnega, pravičnega in vključujočega digitalnega okolja za vse prebivalce Evropske unije.

Internet se razvija izjemoma hitro: od trenutne tretje generacije svetovnega spleta, ki temelji na decentralizaciji in opolnomočenju uporabnikov, se že pomikamo proti četrti generaciji, ki stremi k čim večji integraciji digitalnega in fizičnega okolja. Takšni digitalni svetovi bodo pustili svoj odtis na življenju vsakega posameznika, tako z novimi priložnostmi kot tudi s tveganji, ki jih je treba vnaprej nasloviti.

S svojo novo strategijo Evropska komisija cilja na razvoj digitalnih svetov, ki odsevajo vrednote in načela Evropske unije: kjer so ohranjene vse človekove pravice in kjer se lahko evropske organizacije in podjetja še naprej izboljšujejo.

V ta namen komisija predstavlja naslednje ključne stebre:

  1. Opolnomočenje uporabnikov in razvoj kompetenc za dostop do zanesljivih informacij v digitalnem svetu ter izobraževanje virtualnih strokovnjakov.
  2. Podpora spletnemu ekosistemu evropske industrije, ki bo povezoval ključne poslovne deležnike v digitalnih svetovih ter spodbujal odličnost in raziskovanje.
  3. Podpora virtualnim procesom v javni upravi, od povezovanja pametnih skupnosti s tehnologijo načrtovanja in upravljanja mest na podlagi virtualno obogatenih podatkov.
  4. Oblikovanje globalnih standardov za odprte in povezujoče digitalne svetove, ki bodo dostopni vsem in ne zgolj najpomembnejšim akterjem.

Strategija s temi stebri sledi programu Evropsko digitalno desetletje, ki prav tako stremi k digitalizaciji na področju kompetenc, industrije in javne uprave

Vir: European Commission, 11. 7. 2024

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija