Oh, pa ta ljubezen

3.5.2023

Pomlad je čas ljubezni. Pa to ni edini čas, ko se zaljubljamo. Zaljubimo se lahko v nekoga, ki ga srečamo, v sošolko ali sošolca, ali nekoga, ki ga najprej spoznamo preko spleta. #tosemjaz v svojem tokratnem novičniku piše o ljubezni.

Tudi ti hrepeniš po svoji ljubezenski zgodbi? Kako je, ko zares ljubiš in kdaj veš, da je ljubezen obojestranska? Kako veš, da je prav ta oseba zate prava? Je pametno drugemu razgaliti svoje srce? Vprašanja o ljubezni odkriva vsak človek po svoje. Doživetja zaljubljenosti v obdobju mladostništva so lahko čarobna in svet je takrat nepopisno lep … kar ne moreš prenehati razmišljati o čudoviti osebi, ki te je očarala. Ponorelo srce in mehka kolena. Napoj za zaljubljenost in naval močnih občutij priredijo hormoni sreče, kot sta oksitocin in serotonin. Zaljubljenost in ljubezen sta univerzalno človeški. Naši možgani so naravnani tako, da se zaljubljamo in to ni racionalna odločitev. Potem ko se metulji umirijo, se lahko začneta spoznavanje in sprejemanje druge osebe z vsemi napakami vred.

Ljubezenske zveze kdaj tudi zaključujemo. Morda že med odraščanjem spoznaš prebolevanje nesrečne ljubezni in čustveno bolečino ob razhodu. A vsako zaljubljanje, konec zveze in razočaranje preoblikuje tvoj ljubezenski zemljevid in predstavo o pravi ljubezni zate – kaj potrebuješ in koliko lahko daš.  

Več o ljubezni pa v novičniku #tosemjaz. Vabljeni k branju >>

Nekaj informacij o ljubezni v povezavi s spletom pa je v naši zloženki Ljubezen v digitalni dobi >>

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija