Širjenje lažnih golih fotografij na Telegramu

9.11.2020

Na Telegramu se je pojavil bot (aplikacija, ki samodejno izvaja določena opravila), ki omogoča s tehnologijo deepfake predelavo fotografij na način, da so osebe na njen gole. Žrtve so ženske in dekleta, ki imajo javno dostopne fotografije. Predelave so sicer slabe.

V aplikaciji za sporočanje Telegram se je pojavil bot, ki mu uporabniki pošljejo fotografijo ženske, ta pa jo predela v golo fotografijo. Predelave so sicer slabe in jih je lahko prepoznati. Že pred časom se je pojavil podoben bot, ki pa so ga odstranili. Avtor aplikacije sicer pravi, da gre za nedolžno zadevo, namenjeno zabavi, vendar pa lahko kdorkoli vzame katerokoli fotografijo brez vednosti slikane ženske in jo tako spremeni v golo. Pojavljajo se tudi fotografije mladoletnih deklet. Obdelano sliko lahko naročnik, ko jo prejme od bota, deli s komerkoli ali pa jo objavi kjerkoli. Predelave takšnih fotografij brez strinjanja osebe na sliki so lahko kaznive, če pa gre za mladoletno osebo, pa je to kaznivo dejanje.

Raziskava, ki jo je opravilo podjetje Sensity in se nanaša na obdobje med julijem 2019 in julijem 2020, je pokazala, da so bile na ta način predelane in javno objavljene fotografije 104.852 žensk.

Vir: BBC, 20.10.2020

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV