Širjenje lažnih golih fotografij na Telegramu

9.11.2020

Na Telegramu se je pojavil bot (aplikacija, ki samodejno izvaja določena opravila), ki omogoča s tehnologijo deepfake predelavo fotografij na način, da so osebe na njen gole. Žrtve so ženske in dekleta, ki imajo javno dostopne fotografije. Predelave so sicer slabe.

V aplikaciji za sporočanje Telegram se je pojavil bot, ki mu uporabniki pošljejo fotografijo ženske, ta pa jo predela v golo fotografijo. Predelave so sicer slabe in jih je lahko prepoznati. Že pred časom se je pojavil podoben bot, ki pa so ga odstranili. Avtor aplikacije sicer pravi, da gre za nedolžno zadevo, namenjeno zabavi, vendar pa lahko kdorkoli vzame katerokoli fotografijo brez vednosti slikane ženske in jo tako spremeni v golo. Pojavljajo se tudi fotografije mladoletnih deklet. Obdelano sliko lahko naročnik, ko jo prejme od bota, deli s komerkoli ali pa jo objavi kjerkoli. Predelave takšnih fotografij brez strinjanja osebe na sliki so lahko kaznive, če pa gre za mladoletno osebo, pa je to kaznivo dejanje.

Raziskava, ki jo je opravilo podjetje Sensity in se nanaša na obdobje med julijem 2019 in julijem 2020, je pokazala, da so bile na ta način predelane in javno objavljene fotografije 104.852 žensk.

Vir: BBC, 20.10.2020

Priporočene novice:

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija