OnlyFans neučinkovit pri zaščiti mladoletnih

15.7.2021

Spletno mesto OnlyFans ni dovolj učinkovito pri preprečevanju dostopa in prodaji eksplicitnih fotografij in videoposnetkov s strani mladoletnikov. Only Fans je sicer namenjen samo polnoletnim.

Spletna platforma OnlyFans, ki je v času pandemije povečala priljubljenost, vsebuje vsebine, neprimerne za mladoletne osebe – preko nje namreč »ustvarjalci« v zameno za naročnino delijo svoje razgaljene fotografije in videoposnetke. Ravno zaradi tega je ključnega pomena, da so uporabniki starejši od 18 let.

A v praksi velikokrat ni tako je s preiskavo ugotovil BBC. Veliko mladoletnikov je ustvarilo račune s ponarejenimi osebnimi podatki. Na tem mestu je torej očitno pomanjkanje zadovoljivih zaščitnih ukrepov, ki bi preprečevali ustvarjanje računa mladoletnim osebam.

Ni pa to edina temna stran platforme OnlyFans. Britanski policisti so opozorili, da se je veliko mladoletnih oseb pritožilo nad objavo njihovih fotografij s strani drugih uporabnikov, nekatere izmed njih pa so tudi izsiljevali. Prav tako pa se najdejo posnetki spolnega izkoriščanja otrok in tudi sledi trgovine z otroki.

Vir: BBC, 27.5.2021

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija