Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

OnlyFans neučinkovit pri zaščiti mladoletnih

15.7.2021

Spletno mesto OnlyFans ni dovolj učinkovito pri preprečevanju dostopa in prodaji eksplicitnih fotografij in videoposnetkov s strani mladoletnikov. Only Fans je sicer namenjen samo polnoletnim.

Spletna platforma OnlyFans, ki je v času pandemije povečala priljubljenost, vsebuje vsebine, neprimerne za mladoletne osebe – preko nje namreč »ustvarjalci« v zameno za naročnino delijo svoje razgaljene fotografije in videoposnetke. Ravno zaradi tega je ključnega pomena, da so uporabniki starejši od 18 let.

A v praksi velikokrat ni tako je s preiskavo ugotovil BBC. Veliko mladoletnikov je ustvarilo račune s ponarejenimi osebnimi podatki. Na tem mestu je torej očitno pomanjkanje zadovoljivih zaščitnih ukrepov, ki bi preprečevali ustvarjanje računa mladoletnim osebam.

Ni pa to edina temna stran platforme OnlyFans. Britanski policisti so opozorili, da se je veliko mladoletnih oseb pritožilo nad objavo njihovih fotografij s strani drugih uporabnikov, nekatere izmed njih pa so tudi izsiljevali. Prav tako pa se najdejo posnetki spolnega izkoriščanja otrok in tudi sledi trgovine z otroki.

Vir: BBC, 27.5.2021

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.