Otroci in tehnologija med pandemijo: več časa pred zasloni in na družabnih omrežjih

2.6.2022

V prvem letu pandemije koronavirusa so se starši srečali z mnogimi novimi izzivi, tudi na področju rabe interneta in drugih tehnologij pri otrocih. Pew Research Center ugotavlja, da so mnogi otroci Združenih državah Amerike v tem obdobju začeli uporabljati nove naprave in družabna omrežja.

V raziskavi, izvedeni aprila 2021, je kar 81 % ameriških staršev otrok, ki so bili ob začetku pandemije marca 2020 stari 11 let ali manj, povedalo, da so njihovi otroci že uporabljali tablični računalnik: to predstavlja porast od začetka pandemije (marca 2020), ko je uporabo tabličnega računalnika pri otrocih potrdilo 68 % staršev. Uporaba pametnih telefonov je v tem obdobju podobno narasla s 63 % na 71 %, uporaba igralnih konzol pa s 45 % na 51 %.

Marca 2020 je 13 % staršev povedalo, da njihovi otroci (takrat stari 11 let ali manj) uporabljajo spletno družabno omrežje TikTok: ta delež je do aprila 2021 narasel na 21 %. Nekoliko se je povečal tudi delež uporabe Facebooka (s 3 % na 7 %) in Instagrama (s 4 % na 7 %), Snapchat pa so otroci po enem letu pandemije uporabljali približno enako (z 9 % na 10 %). Uporaba ostalih spletnih družabnih omrežji pa se je podvojila: z 8 % ob začetku pandemije na 17 % aprila 2021.

Tem spremembam so sledile tudi spremembe pri skrbeh staršev glede uporabe interneta in drugih tehnologij pri otrocih. Po enem letu pandemije jih je bila več kot polovica mnenja, da njihov otrok preveč časa posveti videoigram (51 %) in telefonu (42 %). Odzivi na te skrbi pa so bili različni: 16 % staršev, ki so na začetku pandemije časovno omejevali uporabo zaslonov, tega aprila 2021 ni več počelo, 8 % tistih, ki marca 2020 tega niso počeli, pa je v prvem letu pandemije s temi omejitvami začelo. Podobno je 6 % staršev v tem obdobju začelo otrokom odvzemati pravice uporabe pametnega telefona in interneta, 14 % pa jih tega več ne počne.

Zanimivo je tudi dejstvo, da je že na začetku pandemije večina staršev spremljala aplikacije in spletne strani, ki jih uporabljajo njihovi otroci, v prvem letu pandemije pa je s tem dodatno začelo še 15 % staršev, ki prej tega niso počeli.

Vir: Pew Research Center, 28. 4. 2022

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija