Pametne naprave predstavljajo tveganje za otroke

8.7.2021

Trg prenosne tehnologije in pametnih naprav je dandanes v razcvetu. Uporabljamo jih tako odrasli kot tudi otroci po vsem svetu. Vse naj bi delovale nam v korist, a v resnici ob nepazljivi rabi s seboj prinesejo tudi številna varnostna tveganja, ki največ nevarnosti prinašajo ravno najbolj ranljivi kategoriji v digitalnem svetu: otrokom. 

Strokovnjaki so opazili skrb vzbujajoče umanjkanje upoštevanja varnostnih zahtev, zlasti za pametne naprave, ki naj bi bile namenjene otrokom. Veliko jih namreč nima niti najosnovnejših varnostnih mehanizmov s področja kibernetske varnosti, zaradi česar so lahko kaj hitro zlorabljene. Pametne ure na primer preko številnih aplikacij omogočajo dostop do lokacije otrok, pametne igrače pa vpogled ali celo snemanje prostorov. 

Pametne naprave nam sicer lahko precej olajšajo potek vsakdana, pa vendar brez upoštevanja varnostnih standardov s seboj prinesejo več škode kot koristi. Regulatorji morajo torej hitro ukrepati, da ne bi ta rastoči trg povzročil prevelikih tveganj in posledično nevšečnosti.

Vir: The Conversation, 4.6.2021

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV