Pametne naprave predstavljajo tveganje za otroke

8.7.2021

Trg prenosne tehnologije in pametnih naprav je dandanes v razcvetu. Uporabljamo jih tako odrasli kot tudi otroci po vsem svetu. Vse naj bi delovale nam v korist, a v resnici ob nepazljivi rabi s seboj prinesejo tudi številna varnostna tveganja, ki največ nevarnosti prinašajo ravno najbolj ranljivi kategoriji v digitalnem svetu: otrokom. 

Strokovnjaki so opazili skrb vzbujajoče umanjkanje upoštevanja varnostnih zahtev, zlasti za pametne naprave, ki naj bi bile namenjene otrokom. Veliko jih namreč nima niti najosnovnejših varnostnih mehanizmov s področja kibernetske varnosti, zaradi česar so lahko kaj hitro zlorabljene. Pametne ure na primer preko številnih aplikacij omogočajo dostop do lokacije otrok, pametne igrače pa vpogled ali celo snemanje prostorov. 

Pametne naprave nam sicer lahko precej olajšajo potek vsakdana, pa vendar brez upoštevanja varnostnih standardov s seboj prinesejo več škode kot koristi. Regulatorji morajo torej hitro ukrepati, da ne bi ta rastoči trg povzročil prevelikih tveganj in posledično nevšečnosti.

Vir: The Conversation, 4.6.2021

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV