Sporočilo za javnost: Pametna igrača ne nadomesti toplega objema matere ali očeta, lahko pa otroka izpostavi nekaterim nevarnostim.

6.12.2019

December je čas obdarovanj in pogosto se znajdemo v zadregi, kaj kupiti otrokom. Ponudba igrač je velika, bolj in bolj pa so popularne pametne igrače. To so igrače, ki se, med drugim, povezujejo v internet in omogočajo nove možnosti učenja in zabave. Številne pametne igrače predstavljajo varnostno tveganje za otroka, zato je treba biti pri nakupu pozoren na nekatere varnostne elemente opozarjajo na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede.

Z razvojem interneta je ta segel tudi na področje otroške igre. Pametne igrače se preko Wi-Fi omrežja ali omrežja mobilne telefonije povezujejo v internet z namenom, da se s pomočjo programske opreme na strežnikih proizvajalcev aktivno odzivajo na otrokova dejanja ali pa staršem omogočajo nadzor in interakcijo z otrokom na daljavo. Proizvajalci poudarjajo številne pozitivne vidike, ki jih imajo takšne igrače za otroke in starše. Med drugim naj bi te igrače omogočale, da otrok zgodaj pride v stik z internetom in začne razvijati digitalne veščine.

Pametne igrače, ki se povezujejo v internet, so izpostavljene tudi številnim varnostnim tveganjem. To še posebej velja za cenene igrače različnih manj znanih proizvajalcev. Varnostna zaščita teh pametnih igrač je slaba, kar omogoča vdore preko interneta, lokalnega Wi-Fi omrežja ali Bluetootha. Lahko se zgodi, da bo video in zvok, ki ga posreduje igrača, prestregel neki popolni neznanec, ki bo lahko v določenih primerih začel komunicirati z otrokom. Pri dronih ali drugih tehničnih igračah lahko nekdo prevzame nadzor in igračo poškoduje ali pa z njo poškoduje ljudi v bližini.

Zagotovo največja težava pri pametnih igračah je nadzor nad osebnimi podatki. Igrače spodbujajo k posredovanju različnih osebnih podatkov, ki se shranjujejo na strežnikih proizvajalcev. Če igrače omogočajo prenos zvoka in slike, se tam shranjujejo tudi slike, video in zvočni posnetki. Strežniki so v večini primerov zelo slabo zaščiteni in znanih je več primerov vdorov, s katerimi so kriminalci prišli do zasebnih posnetkov otrok.

Ne smemo pa pozabiti tudi na prikrito oglaševanje. Običajno gre za zelo prikrito vključevanje različnih fraz, ki spodbujajo k nakupu izdelkov točno določenega proizvajalca. Igrača pri komunikaciji z otrokom uporablja izbrane besede, ki se pomensko navezujejo na druge izdelke istega proizvajalca (npr. imena drugih igrač istega proizvajalca).

Opozoriti velja tudi na pametne igrače, namenjene zelo majhnim otrokom, ki omogočajo staršem komunikacijo z otrokom na daljavo. Takšna uporaba ima lahko zelo škodljive posledice za otrokov razvoj. Pomislite, kako je otrok zmeden, če skozi svojega priljubljenega medvedka zasliši svojo mamo. Takšne igrače tudi povečujejo odtujenost staršev od otrok. Nobena igrača, pa naj govori še s tako resničnim glasom očeta ali matere in omogoča prenos slike na daljavo, ne more nikoli nadomestiti pristnega človeškega stika. Za majhnega otroka ni bolj pomembnega in lepšega kot topli objem mame ali očeta.

Če se odločamo za nakup pametne igrače, si postavimo nekaj vprašanj, ki nam pomagajo pri razmisleku:

  • Je potrebna internetna povezava?
  • Kdo vse ima dostop do podatkov, ki jih igrača zbira ali pa jih moramo ob aktivaciji posredovati?
  • Ali resnično veste, kaj vse igrača omogoča?
  • Na koga se je mogoče obrniti v primeru vprašanj in težav? Je pomoč dosegljiva v Sloveniji oz. slovenščini?
  • Je igrača primerna za starost otroka?
  • Kako poučna je igrača?
  • Ali so kakšni dodatni stroški? Je igrača ves čas polno funkcionalna ali pa bo treba plačevati za dodatne možnosti?
  • Se otrok lahko igra svobodno in ustvarjalno?
  • Je igračo mogoče deliti z drugimi? Ko jo bo otrok prerastel, jo bo lahko uporabljal kdo drug?
  • Ima igrača rok uporabe? Bo programska oprema igrače prenehala delovati po določenem času?

Več informacij o pametnih igračah so pripravili na Safe.si, kjer so podrobno razložena tudi vprašanja, s katerimi si pomagamo pri nakupu pametnih igrač.

Več informacij o problematiki pametnih igrača: https://safe.si/starsi/pametne-igrace-internet-igrac

Povezava na vprašanja: https://safe.si/gradiva/gradiva-za-starse/internet-igrac-vprasanja-za-pomoc-pri-nakupu

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija