Novice

TRACeD: Spoprijemanje s spletnim nasiljem na podlagi spola

20.6.2022

Dejstvo je, da internet omogoča dostop do neskončnega vira informacij, vendar uporabnike izpostavlja tudi tveganjem, ki vplivajo na človekove pravice. Najnovejši projekt, ki ga izvaja Fakulteta za družbene vede s partnerji, namenjen spoprijemanju s spletnim nasiljem nad ženskami in dekleti ne le ozavešča o tem pojavu, njegov cilj je tudi, da opolnomoči šolarje in študente o njihovih pravicah, poleg tega pa nudi podporo žrtvam in potencialnim žrtvam spletnega nasilja.

TikTok s plačljivo storitvijo za več komunikacije

7.6.2022

TikTok se je odločil, da bo začel z nadgradnjo družabnega omrežja, ki bo omogočilo vsem, ki ustvarjajo vsebine, da bodo lahko v živo komunicirali s svojimi sledilci. Storitev, ki bo ustvarjalcem omogočil dodatni zaslužek, bo začel počasi uvajati v naslednjih mesecih, najprej pa bo na voljo povabljenim.

Otroci in tehnologija med pandemijo: več časa pred zasloni in na družabnih omrežjih

2.6.2022

V prvem letu pandemije koronavirusa so se starši srečali z mnogimi novimi izzivi, tudi na področju rabe interneta in drugih tehnologij pri otrocih. Pew Research Center ugotavlja, da so mnogi otroci Združenih državah Amerike v tem obdobju začeli uporabljati nove naprave in družabna omrežja.

V Avstriji med najstniki najbolj priljubljen WhatsApp

1.6.2022

Avstrijski center za varnejši internet je objavil rezultate vsakoletne raziskave med mladimi o uporabi družabnih omrežij in aplikacij. Najbolj priljubljeni letos so WhatsApp, YouTube in Instagram.

Policija opozarja: premisli, preden objaviš

27.5.2022

Letošnja mednarodna preventivna kampanja ob 25. maju, mednarodnem dnevu pogrešanih otrok, poteka pod sloganom Pomisli, preden objaviš. Namenjena je ozaveščanju o temi, ki je v zadnjih letih vse bolj problematična za otroke in mladoletne osebe; tj., deljenju "golih" fotografij, ki so jih ustvarili otroci in mladoletniki sami ali njihovi bližnji.

Instagram v ZDA najbolj razširjen med mlajšimi

25.5.2022

Družabno omrežje Instagram je med zelo popularno med mlajšimi uporabniki, starimi od 13 do 29 let v ZDA, ugotavlja PEW Research center, bolj pa je priljubljen pri ženskah.

Spletni tečaj o spletnem nasilju nad dekleti za vse, ki delajo z mladimi

20.5.2022

Sodelavci mednarodnega projekta ERASMUS+ »Krepimo kompetence učiteljev proti spletnemu nasilju nad dekleti« so pripravili brezplačni spletni tečaj za učitelje, študente in vse, ki delajo z mladimi na temo problematike spletnega nasilja nad dekleti.

Vabilo učiteljem in svetovalnim delavcem za udeležbo na delavnici

17.5.2022

V okviru projekta Erasmus + »Gradimo kompetence učiteljev o spletnem nasilju nad dekleti« Fakulteta za družbene vede vabi učitelje in svetovalne delavce k sodelovanju na delavnici, na kateri bodo predstavili spletni tečaj in gradiva na temo spletnega spolnega nasilja in preverili, ali je tečaj dobro zasnovan.

Sprejeta nova evropska strategija za boljši internet za otroke

11.5.2022

Evropska Komisija je 11. maja 2022 sprejela novo evropsko strategijo za boljši internet za otroke (BIK+). Glavni namen strategije je izboljšati digitalne storitve primerne za posamezno starost otrok in poskrbeti, da je vsak otrok na spletu zaščiten, opolnomočen in se ga spoštuje.

Snapchat omogočil spreminjanje uporabniškega imena

3.5.2022

Ena izmed bolj zaželenih možnosti med uporabniki Snapchata je bila možnost spreminjanja uporabniškega imena. Februarja letos je Snapcaht to končno omogočil in z nekaj hitrimi potezami je mogoče spremeniti ali popraviti uporabniško ime.

Strani

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV