Novice

Novosti za najstnike in družine na TikToku

30.5.2023

TikTok je uvedel več novosti, ki mladim pomagajo pozitivno oblikovati svoje digitalne izkušnje na platformi. Med novostmi so izboljšano orodje za omejevanje časa pred zaslonom, nove privzete nastavitve za uporabniške račune najstnikov ter več možnosti starševskega nadzora za povezane račune.

Razglasili smo nagrajence Safe.si natečaja 2022/23

25.5.2023

Danes smo na Kongresnem trgu v Ljubljani razglasili zmagovalce Safe.si nagradnega natečaja za osnovno šole, ki je bil posvečen problematiki vplivu interneta na dobro počutje uporabnikov. Na natečaju je sodelovalo 319 učencev in 49 mentorjev z 29 šol, prejeli pa smo 104 zanimive izdelke.

Snapchat My AI

17.5.2023

Vsem uporabnikom Snapchata se je pojavil nov sogovornik v klepetu po imenu My AI. Gre za sogovornika, ki temelji na umetni inteligenci in se pogovarja z uporabniki. Njegov namen je zabavati in pomagati uporabnikom pri reševanju različnih težav in izzivov. Naj ne bi predstavljal nevarnosti, je pa treba biti previden pri deljenju osebnih podatkov.

Kaj in kako sporočamo drugim: razlike v komunikaciji na spletu

16.5.2023

Vsakodnevna komunikacija z drugimi ljudmi je pogosto oblikovana na podlagi deljenih izkušenj in pričakovanj, ki naj bi bila skupna vsem tistim, ki so vključeni v pogovor. A ob medgeneracijski komunikaciji, kjer so izkušnje in pričakovanja lahko zelo raznolika, lahko kaj hitro pride do nesporazumov in iskanja morebitnih skritih pomenov: še posebej, če takšna komunikacija poteka zgolj v besedilni obliki preko spleta.

Razkorak med skrbmi mladostnikov in staršev na spletu

9.5.2023

Angleški projekt, ki raziskuje duševno zdravje mladih, se je dotaknil tudi vpliva digitalnih tehnologij na čustveno dobrobit. V iskanju poglobljenega razumevanja vpliva tehnologij na mlade so odkrili, da so skrbi mladih o njihovih spletnih življenjih popolnoma drugačne od skrbi njihovih staršev.

Oh, pa ta ljubezen

3.5.2023

Pomlad je čas ljubezni. Pa to ni edini čas, ko se zaljubljamo. Zaljubimo se lahko v nekoga, ki ga srečamo, v sošolko ali sošolca, ali nekoga, ki ga najprej spoznamo preko spleta. #tosemjaz v svojem tokratnem novičniku piše o ljubezni.

Raziskava o spletnem nasilju nad dekleti: nujno je sistemsko izobraževanje mladih, staršev in učiteljev

25.4.2023

“Dekleta in ženske so bolj izpostavljene nasilju na spletu in v živo. Ko hodim po ulici za žensko, opazim, da vedno pogleda nazaj, medtem ko fantje ne. Jaz tudi pogledam, če kdo hodi za mano.” Osnovnošolka, 13 let

TikTok bleščeči filtri in njihov vpliv na počutje mladih

18.4.2023

Novi glamurozni filtri na TikToku umetno izboljšajo videz in obrazne poteze na slikah in videoposnetkih do te mere, da je včasih težko ugotoviti, ali nekdo uporablja filter ali ne. Ne gre zgolj za zabavne efekte, temveč za preobrazbo v »popoln ideal«, ki pa ima lahko negativen vpliv za mlajše uporabnike.

Odklopi se od družabnih omrežij

11.4.2023

Si se že kdaj odklopil? Užival v tem, da nisi povabljen na zabavo, da ne spremljaš najnovejših vplivniških trendov ali da ne slediš vsem objavam na družabnih omrežjih? Potem zagotovo že poznaš veselje, ki mu nekateri pravijo tudi JOMO: joy of missing out.

Prevare s pomladitvenimi filtri

4.4.2023

Različni filtri, s katerimi lahko spremenimo izgled svojega obraza, so dandanes dostopni na praktično vsakem družabnem omrežju. Postajajo pa tudi vedno bolj realistični, zaradi česar jih je včasih težko prepoznati. Nekateri spletni zločinci so tako za namene spolnih e-zlorab začeli uporabljati pomladitvene filtre, s katerimi svoje žrtve prepričajo, da so mlajši, kot v resnici so.

Strani

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV