Sporočilo za javnost: Dan varne rabe interneta 2019: Skupaj za prijaznejši internet

29.1.2019

V torek, 5. februarja 2019, praznujemo dan varne rabe interneta. Na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede, so pripravili zanimive aktivnosti, ki so namenjene učencem in učiteljem. Glavni dogodek v obliki spletne oddaje v živo z naslovom Vzgoja za internet pa so letos namenili staršem.

Nasilje na spletu

Medvrstniško nasilje na spletu postaja v naši družbi vse pogostejši pojav. Z njim se srečujejo tako otroci kot tudi najstniki. Težave, ki jih imajo učenci in dijaki zaradi nasilja, opažajo tudi na delavnicah, ki jih na šolah izvaja Safe.si. Eden izmed večjih izzivov tako za učitelje kot tudi za starše je pomanjkanje empatije do žrtev. Mladostniki, tako nasilneži kot tudi opazovalci, vse prevečkrat odgovornost prelagajo na žrtve, češ da so same izzvale nasilje s svojim vedenjem in objavljanjem na spletu.

Do spletnega nasilja je treba, tako kot do drugih vrst nasilja, zavzeti ničelno toleranco. Veliko je mogoče doseči z ozaveščanjem otrok in najstnikov, saj se pogosto ne zavedajo, kako njihova dejanja (npr. komentarji, objave fotografij itd.) vplivajo na žrtev, ugotavljajo na Safe.si. Poleg učiteljev in šolskih delavcev, ki se pogosto srečujejo s spletnim nasiljem, v nekaterih primerih tudi kot žrtve, imajo pri preprečevanju nasilja odločilno vlogo starši. Ti lahko k izboljšanju pripomorejo z vzgojo, pogovorom o teh temah in nenazadnje tudi s prevzemanjem odgovornosti, če njihov otrok izvaja nasilje nad vrstniki.

Osrednji dogodek ob letošnjem dnevu varne rabe interneta bo tudi zato namenjen staršem. Spletna oddaja v živo: Vzgoja za internet, se bo začela 5. februarja ob 18. uri. Ves februar pa bodo lahko najstniki v spletni aplikaciji Lepa misel ustvarjali in glasovali za virtualne majice s pozitivnimi sporočili. Avtorji majic, ki bodo prejele največ glasov, bodo nagrajeni s pravo majico z njihovo lepo mislijo.

Spletna oddaja za starše: Vzgoja za internet

Razumevanje spletnega nasilja in zaščita pred njim se začne tisti trenutek, ko starši otroku izročijo v uporabo katero od naprav z dostopom do interneta. Ker na Safe.si ugotavljajo, da številni starši ne vedo, kako otroke pravilno vpeljati v uporabo interneta, bodo 5. februarja na dan varne rabe interneta ob 18. uri pripravili pogovor z dr. Albertom Mrgoletom, psihologom in sociologom ter soavtorjem knjige Izštekani najstniki in starši, ki štekajo in dr. Benjaminom Lesjakom, strokovnjakom za pravne rešitve informacijske družbe in izvajalcem Safe.si delavnic.

V pogovorni oddaji, ki se bo v živo prenašala preko spleta, kasneje pa bo na voljo tudi posnetek, bosta odgovorila na nekaj najpogostejših vprašanj, ki si jih zastavljajo starši, kot je varovanje zasebnosti otrok, kdaj jih vpeljati v uporabo mobilnih telefonov, ali je objavljanje posnetkov na družabnih omrežjih nevarno ipd, kako ugotoviti, da je otrok žrtev spletnega nasilja ... Vprašanja bodo lahko posredovali tudi starši preko Twitterja in strokovnjaka bosta na izbrana vprašanja odgovorila.

Oddaja bo trajala slabo uro in si jo bo mogoče ogledati na: https://safe.si/safesi-videi/pogovor-za-starse-vzgoja-za-internet. Kasneje bo na tej povezavi javno dostopen tudi posnetek oddaje.

Aplikacija za mlade: Lepa misel

Namen spletne aplikacije Lepa misel (lepamisel.safe.si) je spodbuditi najstnike k razmisleku o tem, kako ustvarjati prijaznejši internet za vse. Najstniki lahko svojo kreativnost izrazijo z oblikovanjem kratkih izrekov oziroma misli, ki jih napišejo na virtualno majico. Zbiranje lepih misli se bo začelo 1. februarja, na začetku marca pa bo Safe.si tistim avtorjem majic, ki bodo zbrali največ glasov, podelil majice z njihovimi mislimi.  

Povezava: lepamisel.safe.si/

Arnesov spletni tečaj za otroke o pasteh interneta in sodobnih tehnologij

Na mednarodni Dan varne rabe interneta, 5. februarja 2019, bo Arnes dal učiteljem v uporabo nov brezplačni spletni tečaj o varni rabi interneta in naprav - MOST-V (O). Spletni tečaj je namenjen učencem druge in tretje triade osnovnih šol.

Arnesov spletni tečaj o varni rabi interneta in naprav za otroke je pripravljen kot dodatno orodje za učitelje in druge izobraževalce, ki ga lahko uporabijo pri svojih aktivnostih. Tečaj pokriva zelo široko paleto vsebin na način, ki je prilagojen otrokom. Velik poudarek je na vsebinah, ki so za otroke pomembne ob spoznavanju novih medijev - od prepoznavanja prevar in preverjanja resničnosti objavljenega do spletnega nasilja in prekomerne rabe novih tehnologij.

Mesec varne rabe na šolah

Februar je tudi mesec varne rabe interneta. Na Safe.si so šole in druge organizacije, ki se ukvarjajo z izobraževanjem otrok in mladostnikov, povabili, da sami pripravijo dogodek na temo varne in odgovorne rabe interneta: učno ali razredno uro, tehniški ali kulturni dan, delavnico, debato, posvet, srečanje ali kakršnokoli drugo aktivnost, ki obravnava problematiko varne in odgovorne rabe interneta in mobilnih naprav. V ta namen so pripravili paket gradiv za šole, ki med drugim vsebuje tudi učno uro o spletnem nasilju.

Do 23. 1. 2019 se je že prijavilo 148 učiteljev in drugih strokovnih delavcev iz 126 osnovnih in srednjih šol ter drugih izobraževalnih zavodov, kar kaže na veliko zanimanje.

O dnevu varne rabe interneta

Več kot 140 držav iz celega sveta vsako leto drugi torek v februarju praznuje dan varne rabe interneta. Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže nacionalnih centrov za varnejši internet https://www.betterinternetforkids.eu. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav https://www.safe.si/.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija