Sporočilo za javnost: Imata starša raje svoj telefon kot mene? - dan varne rabe interneta 2020

10.2.2020

V torek, 11. februarja 2020, na dan varne rabe interneta, točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede, začenja s kampanjo, s katero želijo starše opozoriti na pretirano rabo mobilnih telefonov. V ta namen so pripravili plakat, ki ga bodo brezplačno prejeli slovenski pediatri in vrtci ter šole in drugi, ki bodo plakate naročili. V sklopu kampanje so na Safe.si izdali tudi priročnik »Mami, a mi daš telefon?«, ki nudi staršem predšolskih otrok nasvete, kako naj na ustrezen in varen način vpeljejo otroke v uporabo tablic, mobilnih telefonov in računalnikov. V kratkem bodo izdali še priročnik za vzgojitelje predšolskih otrok na temo varne rabe digitalnih naprav in interneta.  

Pretirana raba mobilnih telefonov pri starših

Sestavni del življenja današnjih staršev so mobilni telefoni, ki jim omogočajo dostop do informacij, komunikacijo in zabavo. Pozitivni učinki teh naprav so veliki, vendar pa mobilni telefoni in storitve, ki jih omogočajo, skrivajo tudi številne pasti in tveganja

Številne starše skrbi, da njihovi otroci ne bi predolgo uporabljali mobilnih telefonov, tablic in računalnikov, pri tem pa pozabljajo, da tudi sami prepogosto uporabljajo digitalne naprave. Medtem ko svojim otrokom omejujejo in prepovedujejo uporabo, sami mobilne telefone uporabljajo med kosilom, večerjo, zvečer v postelji, med igro in pogovorom z otroki, celo med vožnjo in med mnogimi drugimi dejavnostmi. S tem dajejo otrokom po eni strani slab zgled, po drugi strani pa jim zaradi tega ne nudijo pozornosti in druženja, ki si ju otroci želijo in tudi nujno potrebujejo.

Ne smemo pa pozabiti tudi na vidik uveljavljanja pravil pri uporabi mobilnih naprav, kar je še posebej pomembno, ko se otrok bliža ali pa vstopi v najstniška leta. Uveljavljanje pravil bo veliko težje, če se starši pravil ne držijo. Zato, če se dogovorijo, da otrok ne sme imeti mobilnega telefona v svoji sobi, naj ga tudi starši ne imajo v spalnici.

Na Safe.si skušajo na to problematiko opozoriti s kampanjo, ki so jo poimenovali »Imata starša raje svoj telefon kot mene?« V sklopu kampanje bodo slovenskim pediatrom, vrtcem in drugim, ki bodo to želeli, razdelili plakate, s katerimi skušajo starše spodbuditi k premisleku o pretirani uporabi mobilnih telefonov. Prav tako pa bo plakat v februarju, mesecu varne rabe interneta, visel na izbranih plakatnih mestih v večjih slovenskih mestih.

Problematika uporabe digitalnih naprav pri predšolskih otrocih

Na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si ugotavljajo, da se otroci srečujejo s telefoni, tablicami in računalniki že zelo zgodaj. Običajno je prvi stik v obliki gledanja risank z YouTube, nato pa sledi igranje različnih video iger na mobilnih telefonih ali tablicah. Pri tem so otroci lahko izpostavljeni vsebinam, ki so zanje neprimerne, strašljive in jih ne razumejo, če starši ne nadzorujejo dogajanja. Verjetnost, da se srečajo z neprimernimi vsebinami, je bistveno večja, če lahko otroci sami izbirajo vsebine oz. katere video posnetke si bodo ogledali. Pri video igrah, ki so brezplačne, so običajno izpostavljeni tudi oglaševanju, ki ga ne razumejo.  

Starši že zelo zgodaj (številni bistveno prezgodaj) izročijo otrokom v uporabo mobilne telefone ali tablice. Zaradi živosti barv, hitrega dogajanja in interaktivnosti, jih otroci zelo hitro osvojijo, naprave pa jih lahko tudi zasvojijo.

Staršem predšolskih otrok je pogosto težko najti ustrezne informacije ali nasvete, kako naj otroke vpeljujejo v digitalni svet. V pomoč staršem predšolskih otrok so na Safe.si pripravili kratek priročnik z naslovom »Mami, a mi daš telefon?«, ki ponuja 10 praktičnih nasvetov, kako naj na ustrezen in varen način vpeljejo otroke v digitalni svet. Gre za prevod priročnika, ki ga je pripravila avstrijska točka osveščanja o varni rabi interneta.

Nekaj nasvetov iz priročnika za starše:

  • Uživajte v času, ko ste skupaj z otrokom. Še prehitro bo odrastel.
  • Bodite dober zgled.
  • Poskrbite, da bodo naprave varne za otroke.
  • YouTube ni varuška!
  • Za otroka izberite le nekaj aplikacij, ki so dobre, pri tem pa upoštevajte starostne omejitve.
  • Nikoli ne dajajte otroških fotografij na internet in družabna omrežja.
  • Zabavajte se skupaj z otrokom.

Priročnik bodo starši dobili brezplačno na Safe.si predavanjih za starše predšolskih otrok, ki jih bodo organizirali vrtci, elektronska oblika pa je dostopna na spletni strani www.safe.si.

Več informacij in gradiva:

***

O dnevu varne rabe interneta:

Več kot 150 držav iz celega sveta vsako leto drugi torek v februarju praznuje dan varne rabe interneta. Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet www.betterinternetforkids.eu. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija