Sporočilo za javnost: Med počitnicami ne pozabimo na varno uporabo interneta

16.7.2018

Šolsko leto se je že pred časom izteklo in učenci ter dijaki so že globoko zakorakali v poletje polno dogodivščin. Uporabi tehnologije mladi poleti namenijo veliko časa, zato so na Točki osveščanja o varni rabi interneta in novih tehnologij Safe.si, ki deluje v sklopu Fakultete za družbene vede, pripravili nekaj nasvetov za varno uporabo mobilnih telefonov, interneta in računalnikov med počitnicami. Na ta način želijo ponovno spomniti mlade in njihove starše na pasti in tveganja, s katerimi se vsakodnevno srečujejo.

Uporabniki interneta, ne glede na to, ali uporabljamo družabna omrežja, obiskujemo različne spletne strani ali pa se zabavamo z različnimi aplikacijami na mobilnih telefonih, smo izpostavljeni številnim tveganjem in pastem. Otroci in najstniki, ki jim manjka življenjskih izkušenj, so še veliko bolj na udaru in hitreje ter pogosteje podležejo tveganjem. Zato je ključnega pomena, da jim starši nudijo pomoč in oporo, tako da spremljajo, kaj na internetu in mobilnih telefonih počnejo, se o tem z njimi pogovarjajo in jih opozarjajo na posamezna tveganja.

Fotografije in video posnetki

Mladostniki, pa tudi številni odrasli se radi fotografirajo in snemajo doma, na vrtu, na plaži, v lokalih in drugod. Pri tem nastanejo različne bolj ali manj zabavne fotografije in video posnetki. Nekateri so relativno nedolžni, kar pomeni, da njihova javna objava ne bo imela negativnih posledic, drugi pa lahko povzročijo težave. Zelo pomembno je, da se starši z najstniki pogovorijo, kakšni posnetki so primerni za objavo na družabnih omrežjih in kakšni so primerni za deljenje z vrstniki prek različnih aplikacij.

Neprimerni za objavo in deljenje so vsi posnetki, ki razkrivajo zasebnost posameznika (npr. lokacijo, naslov), na katerih je posamezniki v neprijetnih položajih, intimne fotografije (v spodnjem perilu, kopalkah, razgaljene ali gole fotografije). Takšne fotografije lahko pri drugih sprožijo posmeh, zaničevanje, kar lahko vodi v psihološke težave ali težave kasneje v življenju (npr. pri iskanju službe).

V sklopu tega je še posebej treba opozoriti na seksting, ki je med najstniki zelo priljubljen. Gre za izmenjavo intimnih fotografij ali video posnetkov med dvema zaljubljencema. Prejemnik slik te lahko razpošlje dalje, to pa lahko vodi v težave v šoli, nadlegovanje vrstnikov, prejemanje nespodobnih ponudb idr. Nikoli tudi ne moremo vedeti, kam vse so se slike razširile in kdaj bodo kasneje ponovno priplavale na površje in grenile življenje. Prav tako pa se je treba zavedati, da se širjenje fotografij gole mladoletne osebe lahko šteje kot kaznivo dejanje širjenja posnetkov spolnih zlorab otrok!

Varovanje zasebnosti

S prehitro objavo na družabnem omrežju lahko o sebi razkrijemo nekaj, kar bomo lahko obžalovali. Predvsem mladostniki pogosto objavljajo impulzivno in ne premislijo o možnih posledicah. Pomembno je, da se pred vsako objavo vprašamo, ali ta razkriva kakšne podatke o meni, ki mi lahko na kakršen koli način škodijo danes ali v prihodnosti. Če je odgovor pritrdilen, ali pa nismo prepričani, potem slike ali zapisa ne objavimo. Pri tem je treba razmišljati zelo široko, saj so nepridipravi zelo izvirni in ustvarjalni. Predvsem moramo čuvati vse osebne podatke, saj jih je mogoče zlorabiti na različne načine. Prav tako ni varno na družabnih omrežjih objavljati informacij o odsotnosti (tudi fotografije s potovanj, dokler se ne vrnemo domov). Družabna omrežja niso zasebna, navkljub nastavitvam zasebnosti, ki jih imajo in občutljiva informacija ali objava lahko hitro uide iz »zaprtega kroga prijateljev.«

Stiki z neznanci

Na spletu je veliko prevarantov, ki skušajo na različne načine pretentati uporabnike interneta. Prevaranti so zelo pretkani in znajo z različnimi tehnikami ujeti žrtve v svojo past. Zato priporočamo previdnost pri stikih z neznanci, tako da jim ne razkrivamo osebnih podatkov ter ne pošiljamo (intimnih) fotografij in ne nasedamo sladkim besedam ter ponudbam, ki so predobre (da bi bile resnične). V primeru, da postanemo žrtev izsiljevanja, se obrnemo na Policijo.

Starši naj bodo še posebej pozorni na svoje mlajše otroke, ki lahko postanejo žrtve groominga – t.j. navezovanje stikov za spolne namene preko tehnologije z mlajšimi od petnajst let. Pozorni naj bodo predvsem na morebitne spremembe vedenja otroka v povezavi z uporabo mobilnega telefona ali interneta in na klice iz neznanih številk. Grooming je kazniv in ga je treba prijaviti Policiji, otroka pa zaščititi.

Prekomerna raba interneta, računalnikov in mobilnih naprav

Počitnice so čas počitka od šole pa tudi drugih vsakodnevnih obveznosti. Ker otroci in najstniki niso obremenjeni s šolskimi obveznostmi, se lahko zelo hitro zgodi, da preveč časa posvetijo zabavi z video igrami in družabnimi omrežji. Do dve uri na dan pri najstnikih in do ure na dan pri mlajših je več kot dovolj za mobilni telefon, igralno konzolo ali računalnik. Preostali čas naj bo namenjen drugim aktivnostim, kot so igra, branje, šport, druženje s prijatelji, aktivnosti v naravi in podobno.

Staršem je pogosto težko spremljati in pomagati svojim otrokom pri uporabi interneta, vendar je pogosto že dovolj, da se z njimi pogovarjajo in jih sprašujejo stvari, ki jih sami ne razumejo. S svojim kritičnim mišljenjem in izkušnjami lahko prepoznajo in opozorijo na tveganja ter preprečijo, da bi otroci zabredli v težave. Več informacij o pasteh uporabe interneta lahko mladostniki in starši dobijo na spletnih straneh Safe.si.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija