Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Varno delo od doma

24.3.2020

V času, ko zaradi epidemije koronavirusa številni delajo od doma, od doma pa poteka tudi delo učiteljev in šolanje, smo še bolj izpostavljeni različni spletnim prevaram in napadom. Na Varni na internetu so pripravili nekaj nasvetov, kako zagotoviti, da bo delo na daljavo z računalnikom varno.

Pri zaščiti pred tveganji in nevarnostmi je najbolj pomemben posamezen uporabnik. Spletni kriminalci vedo, da je šibek člen zaščite ravno uporabnik, zato z različnimi prevarami skušajo priti do dostopov, denarja, gesel, osebnih podatkov, poslovnih skrivnosti in posnetkov, s katerimi lahko izsiljujejo.

Upoštevamo:

  • medosebna komunikacija naj poteka na preverljiv način (telefon, videoklic);
  • ne odpiramo sumljivih priponk v elektronskih sporočilih, ki bi pod pretvezo paničnih ali urgentnih novic (npr. o novem virusu, nujnem sporočilu nekega organa) zahtevale našo pozornost ali ukrepanje;
  • bodimo pozorni in ne odgovarjajmo na sumljiva sporočila »sodelavcev«, ki jim takšnega ravnanja ne bi pripisali, na klice neznancev, ki bi pod pretvezo nujnosti situacije (glede virusa) zahtevali kršenje predpisov ali dostop do vašega računalnika (npr. v imenu zunanje tehnične pomoči ipd.).

Večina domačih omrežij danes temelji na brezžičnem dostopu, zato moramo dostop in omrežne naprave zaščititi, da ne bi prišlo do vdora na domačem omrežju:

  • spremenimo privzeto geslo modema in usmerjevalnika (routerja),
  • omrežje zaščitimo z geslom in dostop dovolimo le znanim osebam (npr. družinskim članom),
  • uporabimo močno geslo.

Poskrbimo, da so vsa gesla na napravah, ki jih uporabljamo za dostop zapletena ter ustrezno dolga ter predvsem različna za vrsto storitve ali programa, ki ga uporabljamo (npr. geslo za službeni računalnik ali VPN naj nikakor ne bo enako kot npr. geslo za dostop do spletnega foruma)

Poskrbimo, da so vse naprave in nameščeni programi, ki imajo dostop do (službenega) omrežja, redno posodobljeni. S popravki odpravljamo varnostne luknje in tako zmanjšujemo možnost zlorabe svojega računalnika in posledično (službenega) oddaljenega omrežja.

Družinskim članom (predvsem otrokom) omejimo dostop do naprav, ki se povezujejo v službeno omrežje vašim družinskim članom. Ti lahko namreč nevede in po nesreči spremenijo ali izbrišejo pomembne podatke ter nehote okužijo računalnik. Podobna pravila naj veljajo tudi za službene tablice in telefone. Ne puščamo jih neomejeno in nenadzorovano v otroških rokah.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.