Vedno več mladih Britancev spremlja novice na družabnih omrežjih

27.9.2022

Britanski regulator komunikacijskih storitev Ofcom poroča, da je v letu 21/22 Instagram postal najbolj popularen vir novic za najstnike v Združenem kraljestvu. Novice na Instagramu namreč spremlja kar 29 % najstnikov, 28 % pa jih to počne na YouTubu in TikToku.

Primat med viri novic za najstnike je še nedavno pripadal televizijskim kanalom, kot sta BBC One in BBC Two. Pred le petimi leti je skoraj polovica (45 %) najstnikov novice spremljala preko teh kanalov, danes pa jih to počne manj kot četrtina (24 %). Spremljanje novic na televiziji je sicer v upadu tudi nasploh, a za odrasle televizijski kanali kljub temu še vedno ostajajo najbolj popularen vir novic.

Medtem ko gledanost televizije upada pa občinstvo na TikToku strmo raste: leta 2020 je platforma v Združenem kraljestvu imela 0,8 milijona uporabnikov, leta 2022 pa ima že skoraj 4 milijone. Največji delež te rasti predstavljajo najstniki in mladi odrasli, saj je kar polovica uporabnikov starih med 16 in 24 let.

Med tistimi, ki spremljajo novice na TikToku, jih več prejema informacije od posameznikov (44 %) kot pa s profilov novinarskih organizacij (24 %). Mladi se zavedajo, da takšne novice niso nujno najbolj zanesljive: le 30 % jih dejansko zaupa novicam na TikToku, 51 % na YouTubu in 52 % na Twitterju. Kljub temu pa jim veliko pomeni to, da lahko na družabnih omrežjih z lahkoto dostopajo do širokega nabora različnih mnenj o najnovejših dogodkih.

Četudi so televizijski kanali po mnenju uporabnikov še vedno med najbolj zaupanja vrednimi viri novic, je več kot očitno, da novice na družabnih omrežjih mladim ponujajo nekaj več: občutek povezanosti, priložnost odkrivanja novih perspektiv na dogajanje, lažje dostopne in bolj ažurne novice ter podobno.

Vir: Ofcom, 21. 7. 2022

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija