Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Video konference utrujajo

21.10.2020

Video klici od nas zahtevajo več pozornosti kot osebni klepet – neprestano moramo neprestano slediti dogajanju, kar posledično pomeni, da se v njem ne moremo sprostiti. Prav tako ima velik vpliv na našo (ne)sproščenost dejstvo, da smo skozi celoten video klic pred kamero in imamo občutek, da nas ves čas nekdo opazuje, poleg tega pa se čutimo odgovorni odigrati našo vlogo v tem virtualnem srečanju.  

Video klici pa niso edini, ki nas utrujajo. Okoliščine zaradi COVID-19 namreč tudi veliko pripomorejo k temu. Ker moramo čim več osebnih srečanj prenesti v virtualno obliko, se počutimo, kot da smo prisiljeni v to. Velik vpliv na naše počutje ima tudi dejstvo, da se različni deli našega življenja, ki so bili včasih ločeni, po novem dogajajo na isti način, v istem prostoru.

Kaj pa lahko sami naredimo, da se vseeno izognemo prekomerni utrujenosti? Priporoča se omejevanje video klicev na le na nujno potrebne. Prav tako je priporočeno, da kamero prižgemo le v nekaj srečanjih ter da zaslon obrnemo malenkost v stran. Na ta načine se bomo na video klicih počutili bolj sproščene in posledično bili manj utrujeni. Seveda ne smemo pozabiti tudi na manjše odmore med srečanji samimi.

Vir: BBC, 22.4.2020

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.