Za starše v ZDA je starševstvo danes težje kot pred 20 leti

29.9.2020

Pew Research center je z raziskavo izvedeno marca letos ugotovil, da 66 % staršev v ZDA trdi, da je starševstvo danes še težje kot pred 20 leti, pri čemer je večina kot glavni razlog za to omenila nove tehnologije ter družabne medije.

Ena izmed najpogosteje obravnavanih tem med starši je čas preživet pred zasloni. Vsi se sprašujejo, kje je meja – kaj je v redu ter kar je preveč. Sprašujejo se tudi, kakšen vpliv bodo nove tehnologije imele na otroke ter njihov razvoj.

Starši izpostavljajo veliko zaskrbljenost glede negativnimi učinkov naprav z zasloni. Kar 71 % staršev otrok mlajših od 12 let je v raziskavi izrazilo, da jih vsaj nekoliko skrbi, da njihov otrok preveč časa porabi pred zaslonom, medtem ko je 31 % staršev zelo zaskrbljenih. Raziskava je bila sicer opravljena pred izbruhom COVID-19.

Večina staršev trdi, da zelo (39 %) ali precej (45 %) dobro vejo, koliko časa naj bi otrok lahko preživel pred napravami z zasloni, vendar pa večina še vedno išče nasvete tudi pri drugih. 61 % staršev otrok, starejših od 11 let, je izjavilo, da so od zdravnika ali drugega zdravstvenega delavca prejeli nasvet o časovni omejitvi uporabe. Na drugi strani pa so starši otrok, starih med 5 in 11 let, ki so nasvete pridobili od drugih staršev (55 %) ali pa od učiteljev (45 %).

Starši so na splošno zaskrbljeni tudi zaradi dolgoročnih učinkov pametnih telefonov na razvoj otrok: 71 % jih meni, da bi pogosta uporaba pametnih telefonov pri majhnih otrocih lahko povzročila več škode kot koristi.

Starši tudi pri sebi opažajo, da veliko časa namenijo pametnim napravam. Več kot polovica (56 %) je namreč v raziskavi povedala, da preživi preveč časa za svojim pametnim telefonom, 68 % staršev pa je priznalo, da jih včasih zmoti tudi med ukvarjanjem z otroki.

Vse navedene ugotovitve izhajajo iz raziskave, ki je vključevala 3.640 ameriških staršev, ki imajo vsaj enega otroka, mlajšega od 18 let. Raziskava je bila opravljena na spletu med 2. in 15. marcem 2020.

Vir: Pew Research, 28.7.2020

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija