Fortnite

Fortnite je igra preživetja, kjer se do 100 igralcev bori med seboj, zadnji, ki ostane, pa je zmagovalec. Uporabniki lahko igrajo v skupinah in klepetajo med seboj, zaradi česar je močno priljubljen med otroki in najstniki. Igra omogoča popolno anonimnost, če igralec to želi, zato je treba biti pozoren tudi na tveganja, ki jih s tem prinaša.

Fortnite Battle Royale je video igra, ki jo je razvilo podjetje Epic Games. Gre za t. i. battle royale igro, kar pomeni zvrst video igre, ki združuje preživetje in raziskovanje, vključuje pa veliko število igralcev, ki začnejo z minimalno opremo, iščejo orožje ter morajo odstraniti vse nasprotnike in se izogniti temu, da bi bili ujeti izven "varne cone," pri čemer je zmagovalec zadnji tekmovalec v igri. Dostop za Microsoft Windows, Mac OS, PlayStation 4 in Xbox One je bil na voljo od septembra 2017, aprila 2018 za iOS, junija 2018 za Nintendo Switch in avgusta 2018 za Android. Epic Games ponuja Fortnite Battle Royale po modelu »free-to-play.« Gre za brezplačno igro, ki pa omogoča nakupe znotraj igre, saj lahko igralci kupujejo nadgradnje svojih likov. Za igranje je treba ustvariti račun, prijava pa je mogoča tudi z Google ali Facebook računom.

Igralci začnejo na otoku, opremljeni s sekiro in morajo najti še več orožja, hkrati pa se izogibati smrtonosni električni nevihti. Naloga je odstraniti nasprotnike, območje gibanja pa se manjša. Na zaslonu se redno prikazujejo posodobitve, ki podrobno opisujejo, kako je bil odstranjen kateri izmed igralcev. Igralci lahko izberejo ali bi radi igrali sami, v dvojicah ali v ekipi, kamor lahko dodajajo svoje prijatelje. Igra omogoča tudi klepet med igralci.

Tveganja

Ker gre za igro, v kateri se igralci borijo proti nasprotnikom, vsebuje prizore blagega nasilja, zaradi česar spada v PEGI kategorijo 12+. Igro lahko igrajo otroci, saj ob ustvarjanju računa ni zahtevane minimalne starosti, vendar ni primerna za mlajše od 12 let. Igralci uporabljajo pištole, meče in granate za boj, prav tako lahko tudi porazijo nasprotnike z uporabo različnih pasti (npr. strupen plin), sliši se streljanje, eksplozije in zvoki, ki izražajo bolečino oziroma poškodbo lika.

Igra je zasnovana tako, da igralca močno pritegne, zato nekateri težko prenehajo z igranjem. Pomembno je, da omejimo čas igranja, da se zmanjša tveganje za prekomerno rabo ali morebitno zasvojenost.  

Prav tako je treba biti pozoren na nakupe znotraj igre, da ne pride do prekomernega zapravljanja denarja. Igra spodbuja igralce, da kupujejo predmete, kot so nova oblačila in oprema ter na tak način nadgradijo svoj lik. Otrok mora imeti dovoljenje staršev za nakupe, sicer mu lahko ustvarjalci prepovejo dostop do igre.

Fortnite Battle Royale poleg igranja omogoča tudi klepet, dodajanje prijateljev oziroma drugih oseb, ter povezavo s Facebook ali Google računom. Zato je pomembno, da se starši z otrokom pogovorijo o tem, kakšen je spletni bonton ter jih opozorijo na varno klepetanje. Privzeta nastavitev omogoča drugim uporabnikom na spletu, da lahko tudi otroka dodajajo kot prijatelja ter klepetajo z njim, pri čemer lahko ostanejo popolnoma anonimni. Na tak način so otroci in najstniki izpostavljeni morebitnemu spletnemu nadlegovanju in neprimernemu ali žaljivemu govoru.

Nastavitve zasebnosti

Prošnje za prijateljstvo so samodejno nastavljene na »Javno«. Priporočamo, da to ročno spremenite v »Prijatelji« ali »Zasebno«. Tako se izognete, da bi otrok klepetal z neznanci. Spomnite jih, da nikoli ne izdajajo svojih osebnih podatkov prek spleta ali omogočajo dostop do drugih spletnih mest, ki jih uporabljajo, kjer se lahko najdejo njihovi osebni podatki. V primeru nadlegovanja ali neprimernega govora lahko uporabniki odstranijo igralca iz seznama prijateljev (»Unfriend«) ali ga blokirajo (»Block«). Prav tako ga lahko prijavijo, tako da kliknejo na njegovo ime in izberejo možnost »Report«.

Praktični napotki za starše: 

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija