ASKfm

ASKfm je družabno omrežje v obliki platforme za postavljanje vprašanj in odgovarjanje nanje, ki daje uporabnikom možnost, da sprašujejo druge uporabnike in/ali odgovarjajo na njihova različna vprašanja popolnoma anonimno. Uporabniki (tudi neprijavljeni v ASKfm) si lahko ogledujejo profile drugih, odgovore in vprašanja, ki so jih ti dobili in nanje odgovorili in jim tudi sami postavijo vprašanja. Odgovori so lahko v besedilni ali video obliki.

To družabno omrežje je tudi med slovenskimi mladimi v zadnjem času precej popularno in že kratek obisk na strani razkrije, da se tam dogaja marsikaj (ustrahovanje, nadlegovanje, spolne slike, videi mladoletnikov). Tudi s strani šol smo dobili kar nekaj vprašanj o tej spletni platformi, ko so na njej našli različne neprimerne vsebine naložene s strani njihovih učencev.

Stran je bila ustanovljena v Latviji, a se je hitro razširila po svetu in ima trenutno okrog 52 milijonov uporabnikov, na voljo pa je v 31 jezikih (tudi slovenščini, čeprav je prevod na nekaterih mestih, kot se bo videlo v nasvetih spodaj, neustrezen).

Uporaba je enostavna: lahko postaviš vprašanje določeni osebi ali vsem uporabnikom, ali odgovoriš na katerokoli vprašanje, ki se pojavi na feedu. Stran je integrirana tudi z ostalimi popularnimi omrežji: Facebook, Tumblr, Twitter, tako da se tvoji odgovori na vprašanja lahko širijo tudi izven ASKfm. Uporabniki lahko povabijo svoje prijatelje ali sledilce, da jim postavijo vprašanje na ASKfm z objavo povezav na njihovih časovnicah in Twitter feedih.

Tveganja

Že če na hitro obiščemo stran, lahko vidimo, da je na profilih veliko spolne, neprimerne in ustrahovalne vsebine, ki jih uporabniki (pogosto skriti za anonimnostjo ali vzdevkom) lahko objavljajo brez zadržkov. Prednost, ki jo ASKfm "prodaja" je ravno anonimnost (čeprav zagotavljajo dostop do informacij uporabnikov organom pregona, če je to potrebno!). Možnost, da kogarkoli vprašaš karkoli ali na njihov profil objaviš karkoli, ne da bi razkril, kdo si, očitno prispeva k objavljanju brez zavor. Na spletu si upamo drugim povedati marsikaj, kar jim v živo ne bi – kar seveda še intenzivira anonimna komunikacija.

Tako da poleg vprašanj o zvezdnikih, najljubši hrani in podobno najdemo tudi zelo sporna vprašanja in odgovore, pozive k samomoru, slačenju, samozadovoljevanju, žaljenje, obrekovanje, intimna vprašanja. Čeprav ima vsak možnost, da na vprašanje ne odgovori in s tem tudi prepreči, da bo objavljeno na njegovem profilu, mladi pogosto te možnosti ne uporabijo in tako odgovarjajo tudi na vprašanja, ki so žaljiva, preveč intimna itd.

Zasebnost

ASKfm zbira naše podatke, kot so ime in priimek, naslov, elektronski naslov, telefonska številka ipd. pri sami registraciji. Če pa do AKSfm dostopamo kot neregistriran uporabnik, si je dobro zapomniti, da vseeno nismo popolnoma anonimni, saj ASKfm lahko pridobi naš IP naslov. Podatke o uporabnikih lahko v skrajnih primerih posredujejo tudi organom kazenskega pregona. ASKfm lahko posreduje naše podatke tudi podjetjem, ki sodelujejo z ASKfm pri oglaševanju, pri plačilnih nalogah, podjetjem, ki se ukvarjajo s tehnično podporo, raziskovalnim ustanovam in drugim, ki jih natančno določajo Pravila zasebnosti. Za varovanje podatkov lahko poskrbite tudi sami. Na ASKfm pravijo: »Bodite previdni in odgovorni pri uporabi spleta. Vsaka objava ali vsebina, ki jo naložite na ASKfm je lahko vidna in dostopna splošni javnosti). Ne delite osebnih podatkov, ki lahko drugim dovolijo, da izsledijo vašo lokacijo ali kontakt. Razmislite preden kaj objavite.« (Pravila zasebnosti, 15D).

Če imaš na ASK-u težave, obišči naše Središče za pomoč!

Praktični napotki za starše: 

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija