Instagram z novimi orodji za boj proti izsiljevanju z golimi posnetki

18.7.2024

Nova orodja so pripravili v sodelovanju s strokovnjaki s področja izsiljevanja in spletnih zločinov. Cilj je zaščiti uporabnike pred izsiljevanjem z golimi posnetki ter preprečiti tudi druge možne zlorabe intimnih fotografij. Prav tako želijo zločincem čim bolj otežiti iskanje žrtev – tako na Meta platformah, kot sta Facebook in Instagram, kot tudi drugje na spletu. Nenazadnje pa želijo tudi mlade čim bolj spodbuditi, da prepoznajo prevare in se pred njimi zaščitijo.

'Sextortion' – kombinacija besed spolnost (sex) in izsiljevanje (extortion) – opisuje prevaro, kjer zločinci žrtev na spletu prepričajo, da z njimi deli intimne fotografije ali posnetke, pogosto pod pretvezo romantičnega razmerja. Ko žrtev pošlje svoje slike, pa jo nato finančno izsiljujejo ali zahtevajo, da pošlje še več slik, če ne želi, da izsiljevalec njene slike objavi na spletu ali jih pošlje njenim vrstnikom, prijateljem in sorodnikom.

Zločinci po intimnih slikah pogosto sprašujejo v zasebnih sporočilih, zato Instagram pripravlja novo orodje Nuditiy Protection za zaznavanje intimnih slik, poslanih drugim uporabnikom. Orodje bo zameglilo slike v zasebnih sporočilih, če prepozna, da gre za golo fotografijo, pošiljatelja pa bo spodbudilo, da še enkrat premisli, ali res želi deliti takšno sliko. Četudi sliko kasneje izbriše, namreč še vedno obstaja možnost, da so jo drugi še videli in shranili.

Uporabniki, ki bodo znotraj Instagram-a poskušali posredovati prejete gole fotografije drugim uporabnikom, bodo prejeli opozorilo, da je lahko takšno deljenje nezakonito in da naj spoštujejo zasebnost in varnost osebe na sliki. Ker bodo gole fotografije samodejno zamegljene, tudi prejemniki takih fotografij ne bodo po nesreči videli ničesar, česar ne bi želeli videti. Pogosti pristop sextortion zločincev je namreč, da najprej sami pošljejo golo sliko po pretvezo, da je njihova, in s tem pritiskajo na žrtev, da je sedaj tudi ona dolžna poslati svojo sliko nazaj. Instagram bo zato prejemnike golih fotografij obvestil, da je fotografija zamegljena, ker je na njej bila zaznana golota, ter da ni potrebno, da se nanjo odzovejo: če jim je neprijetno, lahko zaključijo pogovor in blokirajo uporabnika, s katerim so se pogovarjali.

Orodje Nudity Protection bo privzeto vključeno za vse mladoletne uporabnike, odraslim uporabnikom pa bo Instagram poslal sporočilo s pobudo, da tudi oni vključijo orodje na svojih računih.

Vir: Instagram, 11. 4. 2024

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija