Varno na Snapchatu

19.8.2024

V začetku poletja je Snapchat dodal kar nekaj novih funkcionalnosti za varno uporabo aplikacije, od podrobnih opozoril do novih pristopov za blokiranje uporabnikov. Jih že poznaš in uporabljaš?

Snapchat želi, da se njihovi uporabniki kar v največji meri izognejo neželenim stikom z neznanci in sami izbirajo, s kom se bodo pogovarjali. Že od jeseni 2023 uporabniki prejmejo opozorilo, če jih kontaktira nekdo, s katerim nimajo nobenih skupnih prijateljev, zdaj pa lahko podobna opozorila vidimo tudi za osebe, ki so jih drugi uporabniki blokirali, in osebe, ki se ne nahajajo v naši regiji. V obeh primerih gre namreč za znak, da imamo morda opravka s spletnim prevarantom.

Med novimi varnostnimi merili je tudi popolna blokada prošenj za prijateljstvo med mladoletnimi uporabniki in osebami, ki so že kdaj uporabljale aplikacijo na območjih, kjer pogosto prihaja do spletnih prevar. Snapchat tako najstnikom še dodatno pomaga, da v aplikaciji ne naletijo na prevarante ali škodljive vsebine.

Dodali so tudi bolj pogoste opomnike o nastavitvah deljenja lokacije, da vsak uporabnik zmeraj točno ve, s katerimi prijatelji trenutno deli svojo lokacijo. Deljenje lokacije je seveda še vedno privzeto izklopljeno, poenostavili pa so tudi nastavitve, s katerimi izbiramo, s kom želimo deliti svojo lokacijo oz. kdaj želimo odstraniti svojo pozicijo na SnapMap zemljevidu.

Nova pa je tudi zanimiva posodobitev funkcije za blokiranje uporabnikov: se ti je že kdaj zgodilo, da si blokiral določenega uporabnika, ta pa si je potem ustvaril nov račun in te spet kontaktiral? Nič več! Zdaj blokiranje enega uporabnika avtomatsko blokira tudi vse nove račune, ki so ustvarjeni na isti napravi, tako da lahko še naprej varno in mirno uživaš v uporabi Snapa.

Vir: Snapchat, 25. 6. 2024

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija