Discord

Discord je aplikacija, ki omogoča klepet, namenjena pa je predvsem igralcem video iger. Omogoča jim glasovno komunikacijo in komunikacijo prek sporočil. Aplikacija je preprosta za uporabo, uporabljamo jo lahko na telefonih in na računalnikih, naložiti pa si jo je mogoče brezplačno. Zaradi teh in drugih prednosti je ne uporabljajo le igralci video iger, ampak tudi drugi.

Kaj je Discord?

Discord je spletna storitev za VoIP klice oziroma telefonijo preko interneta. Aplikacija ponuja klepet preko sporočil ali preko glasovne komunikacije, zlahka pa je mogoče deliti slike, videoposnetke in video v živo.

Komu je aplikacija namenjena?

V prvi vrsti je namenjena igralcem spletnih iger, ki lahko nemoteno igrajo in hkrati preko mikrofona komunicirajo z drugimi. Nekatere masovne spletne igre imajo aplikacijo vgrajeno za namene medsebojne komunikacije igralcev. Zaradi mnogih prednosti pa so jo začeli uporabljati tudi tisti, ki potrebujejo zgolj aplikacijo za vsakdanji klepet. Aplikacija je brezplačna, primerna za uporabo na telefonu in računalniku, privlačna na pogled in enostavna za uporabo. A treba je opozoriti, da ima Discord določeno tudi minimalno starost za uporabnike, in sicer 13 let.

Kakšna so tveganja pri uporabi in kako se lahko zaščitimo?

Na Discordu so se že pojavili primeri zlorabe. Zaradi visoke stopnje anonimnosti in zasebnosti ter možnosti ustvarjanja skupin, so se pojavile zlorabe pri klepetu, širjenje rasističnih in žaljivih vsebin in pornografije ter različne oblike nasilja. Vsakršno širjenje neprimernih vsebin, nadlegovanje in ustrahovanje je v skladu s pravili uporabe prepovedano. V primeru kršitve teh pravil, lahko storilca blokiramo in prijavimo platformi. Ker je Discord aplikacija, pri kateri komunikacija poteka v glavnem prek zasebnih sporočil in skupin, se lahko pred tveganji zavarujemo tudi tako, da izberemo kdo nam lahko pošilja sporočila, kdo nas lahko doda kot prijatelja, kdo se nam lahko pridruži v skupini in koga želimo blokirati.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija