Snapchat

Snapchat je priljubljena aplikacija, ki omogoča pošiljanje fotografij in videoposnetkov, prav tako pa lahko prek nje klepetamo s prijatelji. Njena posebnost je v tem, da slike, ki jih pošiljamo, po določenem časovnem obdobju izginejo. Vendar to še ne pomeni, da fotografij prejemnik ne more pridobiti in shraniti.

Snapchat je mobilna aplikacija, ki se uporablja za izmenjavo fotografij, videoposnetkov in besedil. Aplikacijo lahko prenesemo brezplačno in brezplačno pošiljamo fotografije in videoposnetke. Snapchat se od drugih načinov pošiljanja sporočil in delitve fotografij razlikuje po tem, da sporočila in slike izginejo s telefona prejemnika po nekaj sekundah. Fotografiramo s telefonom, izberemo prejemnike iz naših stikov, določimo, kako dolgo želimo, da je sporočilo vidno (od 1 do 10 sekund) in pošljemo. Po izteku časa sporočilo/slika izgine s telefona. Aplikacija omogoča tudi klepet, kjer sporočila prav tako izginejo, ko oba uporabnika zapustita okno klepeta. Ob hkratni uporabi aplikacije lahko uporabnika komunicirata tudi preko video klepeta.

Pomembna privlačnost Snapchata so filtri in dodatki, ki jih lahko vključimo v slike in tako dobimo bolj ali manj zabavne fotografije ljudi.

Snapchat deluje na napravah iOS in Android. Aplikacijo lahko uporabljajo otroci stari 13 let in več. Od leta 2013 do 2016 je obstajala tudi otroška različica SnapKidz, ki pa so jo konec leta 2016 ukinili.

Če imaš na Snapchatu težave, obišči naše Središče za pomoč!

Tveganja

Uporabnikom je všeč spontanost in občutek druženja, ki ne pušča digitalnih sledi, kar lahko da lažen občutek varnosti. Ker videoposnetki in slike izginejo po določenem časovnem obdobju, veliko uporabnikov meni, da je varno prek Snapchata pošiljati praktično karkoli. Zavedati se je treba, da lahko tisti ki je prejel sliko, naredi posnetek zaslona in na tak način shrani ter tudi razširi fotografijo. Snapchat je sicer pripomogel k varnosti tako, da pošiljatelj vedno prejme obvestilo, če je nekdo naredil posnetek zaslona njegove fotografije, a se je tudi temu mogoče izogniti, tako da se preprosto uporabi drug telefon, s katerim se slika fotografijo ali pa posebne namenske aplikacije. V nobenem primeru fotografija, ki jo pošljemo prek Snapchata ni popolnoma varna in zasebna! Prav tako so tudi na Snapchatu pokvarjene osebe, ki se skušajo povezati z nič hudega slutečim najstnikom, da bi izkoristili ali celo pridobili občutljive podatke, ki jih je mogoče uporabiti za izsiljevanje.

Zasebnost

Da bi Snapchat uporabljali čim varneje, v nadaljevanju ponujamo nekaj glavnih nasvetov kako ohraniti svojo zasebnost:

  • Snapchat omogoča pošiljanje fotografij in videoposnetkov komurkoli, a priporočljivo je izbrati možnost, da lahko z nami v stik stopijo le naši prijatelji (računi, ki smo jih dejansko dodali na seznam prijateljev). Prav tako je najbolje, da le našim prijateljem (ljudem, ki smo jih dodali), dovolimo, da si lahko ogledajo naše zgodbe (stories), prav tako lahko ustvarimo poseben seznam uporabnikov za ogled zgodb.
  • Ker se lahko zgodi, da naletimo na naključne uporabnike, ki so nas dodali na seznam prijateljev kljub temu, da jih sploh ne poznamo ali nimamo pojma, kako so našli naše uporabniško ime, lahko takšne uporabnike odstranimo ali blokiramo. Najbolje je, da imajo dostop do nas zgolj ljudje, ki jih poznamo tudi osebno.
  • Bodimo pozorni na obvestila o tem, če je kdo naredil posnetek zaslona naše fotografije. Če gre za osebo, s katero smo si blizu, se z njo pogovorimo, če pa ne gre za tako bližnjega prijatelja, je z njim najbolje prekiniti stik prek Snapchata, saj njegovi nameni niso nujno dobri.
  • Ne delimo svojega uporabniškega imena javno, z vsemi. Nekateri uporabniki radi delijo svoje uporabniško ime prek Facebooka ali Twitterja, da bi jih drugi dodali na seznam prijateljev. A treba se je zavedati, da nas lahko na seznam prijateljev doda potem praktično kdorkoli, med katerimi so lahko tudi osebe, ki v resnici niso to, za kar se izdajajo.
  • Ne pošiljajmo kočljivih in neprimernih fotografij nikomur! Ne glede na to, kako osebi zaupamo, lahko fotografija zaide v napačne roke in se hitro razširi.

Snapchat ne zbira podatkov o naši etnični pripadnosti, spolnosti ali politični pripadnosti, prav tako tudi z oglaševalci ali tretjimi osebami ne deli naših osebnih podatkov. A nekatere informacije, ki jih Snapchat zbira, vključujejo stvari, kot so to kje odpremo Snapchat in kaj gledamo v razdelku »Discover«. Tako nam Snapchat dodeli kategorije »Lifestyle« ali označbe »Content Interests«. Nad kategorijami pa imamo popoln nadzor. Če ne želimo, da Snapchat uporabi podatke o naši lokaciji, lahko izklopimo dovoljenje za lokacijo, kar najdemo v nastavitvah.

Snap map

Snapchat preko storitve Snap Map omogoča prikaz uporabnika na zemljevidu in prikazuje lokacijo posnete fotografije ali posnetka. Slike in lokacije si je mogoče pogledati tudi na spletnem mestu map.snapchat.com.

Prikaz lokacije na Snap Map lahko neposredno razkriva vsem, ki nas lahko spremljajo, natančno lokacijo gibanja, kar predstavlja tveganje, če gre za ljudi, ki jih v resnici ne poznamo.

Praktični napotki za starše: 

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija