Tinder

Tinder je ena izmed najbolj priljubljenih aplikacij, ki se uporablja za spletne zmenke. Je aplikacija, ki uporabnikom omogoča klepetanje, poleg iskanja zmenkov pa prav tako ponuja storitve (komunikacija) zaradi katerih jo lahko uvrščamo med družabne medije. Prek Tinderja naj bi se vsak dan ustvarilo kar 26 milijonov t. i. ujemanj med dvema osebama, kar nam pove, da je število aktivnih uporabnikov precej visoko.

Kako Tinder deluje?

Uporaba je precej preprosta – prijavimo se s svojim Facebook računom, določimo spol in starost ljudi, ki jih želimo spoznati, prav tako pa izberemo njihovo oddaljenost. Tinder nam nato izbere osebe, ki ustrezajo tem kriterijem. Pojavi se fotografija osebe, ob kliku na fotografijo pa se pokaže opis. Če nam je določena oseba všeč, potegnemo na desno ali kliknemo na srce pod fotografijo, če nam oseba ni všeč, potegnemo na levo ali kliknemo na križec. Če sta si dve osebi všeč (se ujemata), Tinder samodejno sproži preprosto funkcijo sporočanja in omogoči pogovor med njima.

Za ustvarjanje profila Tinder uporabi informacije iz Facebook profila, a imamo možnost izbire, kaj bo naš profil prikazoval. Prav tako lahko vključimo fotografije s Facebook profila ali pa jih izberemo iz galerije telefona. Tinder lahko uporabljajo le starejši od 18 let.

Tveganja in varnost

Kot vse aplikacije in spletna mesta, ki so namenjeni spletnim zmenkom, se tudi pri Tinderju pojavijo določena tveganja. Ker gre pri Tinderju za spoznavanje neznancev, za katere ne moremo biti prepričani, da jim lahko zaupamo, moramo biti izjemno previdni. Ne glede na to ali pride do osebnega stika ali ne, lahko prek Tinderja postanemo žrtev žaljenja in ustrahovanja, v skrajnem primeru celo do fizičnega nasilja, če se z osebo srečamo v živo. Ker Tinder vključuje klepetanje in srečanje z ljudmi, ki jih poznamo zgolj na podlagi ene ali nekaj fotografije, je dobro, da sledimo nekaterim osnovnim varnostnim napotkom, preden stopimo v stik z osebo.

1. Pazljivo pri deljenju svojih osebnih podatkov

Z nekom, ki mu ne zaupamo, ne delimo svojega naslova, telefonske številke ali elektronske pošte. Za ustvarjanje Tinder profila lahko najprej ustvarimo poseben Facebook profil, ki bo vseboval le najosnovnejše informacije in fotografije, za katere želimo, da jih na Tinderju vidijo. Poleg tega moramo biti previdni pri nalaganju slik, saj ne želimo, da bi slike izdale našo lokacijo oziroma naš dom. Prav tako se ne smemo pustiti prevarati – Tinder od nas nikoli ne bo zahteval uporabniškega imena ali gesla, zato bo vsakršno sporočilo, ki ga bomo prejeli s tem namenom, prevara, ki jo je treba takoj prijaviti.

2. Poskrbimo za varnost denarja

Nikoli ne odgovarjamo na kakršno koli zahtevo za pošiljanje denarja, zlasti v tujino ali prek nakazila, če pride do česa takega, pa moramo nemudoma obvestiti Tinder. Uporabnike, za katere sumimo, da nas skušajo prevarati, prijavimo oziroma blokiramo.

3. Dobro spoznajmo osebo, preden se z njo sestanemo

Težko ugotovimo, ali je nekdo res zaupanja vreden na podlagi slike in Instagram ali Facebook profila. Več lahko izvemo, če o osebi malce pobrskamo na internetu – ali se je oseba zlagala glede starosti, ali je bila obsojena za kakšen zločin ipd. Preden se z osebo srečamo v živo, se nekaj časa z njo pogovarjajmo, da jo bolje spoznamo.

4. Z osebo se vedno sestanimo v javnosti

Ker človeka zgolj po pogovoru prek spleta ne moremo popolnoma spoznati in ugotoviti ali mu lahko zaupamo ali ne, bodimo pri srečanju v živo še posebej previdni. Prvič se vedno srečajmo nekje v javnosti, kot je kavarna, restavracija, park ali podoben javni prostor v dnevnem času. Če po nekaj srečanjih menimo, da je oseba vredna našega zaupanja, se lahko dobimo z njo tudi na bolj zasebnem mestu. Pri prvih nekaj srečanjih se izogibamo pitju alkohola.

5. Obvestimo prijatelje ali družino

Če se odpravljamo na zmenek z nekom, ki smo ga spoznali prek Tinderja, ne bodimo skrivnostni, saj se nam to lahko maščuje. Vedno obvestimo koga od prijateljev ali družinskih članov, s kom se odpravljamo na zmenek.

Pri spoznavanju preko Tinderja se moramo zavedati, da se za to ali nam je nekdo všeč ali ne, odločamo bolj ali manj zgolj na podlagi fotografije. Fotografija pa nam o osebnosti posameznika pove bore malo ali skoraj nič.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija