YouTube

YouTube je eno izmed najbolj priljubljenih spletnih mest zadnjega desetletja, saj ima kar 1,5 milijona mesečno aktivnih registriranih uporabnikov, če prištejemo zraven vse, ki niso registrirani, pa je številka še precej višja. YouTube je primeren za različne generacije, z izjemo otrok mlajših od 13 let zaradi tveganj, na katere moramo biti pozorni vsi uporabniki.

YouTube je spletna stran za izmenjavo video posnetkov, ki od leta 2006 deluje kot eno od Googlovih hčerinskih podjetij. YouTube omogoča neregistriranim uporabnikom, da si lahko ogledajo videoposnetke na spletnem mestu, registrirani uporabniki pa lahko naložijo neomejeno število videoposnetkov in dodajajo komentarje, delijo videoposnetke, dodajajo v priljubljene in se naročijo na obvestila o novostih drugih uporabnikov. YouTube ponuja široko paleto videoposnetkov, ki jih ustvarijo uporabniki ali podjetja. Vključuje TV-oddaje, glasbene videoposnetke, kratke igrane in dokumentarne filme, zvočne posnetke, prenose v živo in druge vsebine. Videoposnetki, ki so opredeljeni za neprimerne, so na voljo samo registriranim uporabnikom, starim nad 18 let.

Posebej za otroke je YouTube ustvaril tudi različico YouTube Kids, ki deluje kot aplikacija, oblikovana na tak način, da samodejno odstrani videoposnetke z neprimerno vsebino.

Tveganja

YouTube ni namenjen otrokom, mlajšim od 13 let, saj obstajajo določena tveganja pri uporabi. Poleg tveganj glede zasebnosti lahko otroci naletijo na videoposnetke ali komentarje, ki niso primerni za njihovo starost. Na nekatere stvari pa moramo biti pazljivi tudi starejši, ne zgolj otroci. Kot registriran uporabnik lahko nenamerno izdajamo svoje osebne podatke, v ozadju videoposnetkov, ki jih naložimo pa lahko podamo namige o naši lokaciji. Ime šole, trgovina, registrska tablica ali celo oblačila bi lahko komu omogočili, da bi nas spremljal in ugotovil, kje natančno živimo. 

Varovanje zasebnosti

  • Bodite previdni in razmislite, preden objavite kakršnekoli osebne podatke. To vključuje kraj, kjer živite, katero šolo obiskujete, vaš domači naslov ipd.
  • Zaščitite svoj račun in ne delite svojega gesla z drugimi. Osebje YouTuba ne bo nikoli vprašalo za vaše geslo, zato se ne pustite prevarati, če nekdo stopi v stik z vami in se pretvarja, da je z YouTuba.
  • Vklopite Varnostni način. To je nastavitev, ki omogoča prikazovanje potencialno neprimerne vsebine, ki je morda ne želite videti ali želite preprečiti otroku, da bi si ogledoval neprimerne vsebine. Če ga želite vklopiti, kliknite na »Varni način« na dnu strani.
  • Izklopite Privzeto nastavitev, ki omogoča vsakomur, ki ima vaš e-poštni naslov, da poišče vaše videoposnetke. Če želite onemogočiti nastavitev, kliknite gumb »Uredi kanal« v nastavitvah računa.
  • Preden posnamete video, na katerem se pojavljajo druge osebe ali objavite njihove osebne podatke, morate pridobiti njihovo dovoljenje.  

Središče za pomoč - prijava zlorab na Youtube >>

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija