Spletni izzivi

Spletni izzivi so pozivi ali vabila k izvajanju različnih dejanj, ki jih običajno posnamemo, posnetek pa deliš na družabnih omrežjih. Različni izzivi so krožili še pred pojavom interneta, vendar so bili običajno omejeni na ozek krog ljudi (npr. na sošolce). S pojavom interneta, predvsem družabnih omrežij, so se začeli hitro širiti. Dnevno se pojavljajo novi in novi izzivi.

Veliko izzivov je lahko pozitivnih in nam omogočajo razvoj spretnosti (npr. plesni izzivi) nas spodbujajo k branju, učenju, druženju ipd. Pogosto gre za zahtevne naloge, ki zahtevajo veliko vaje in spretnosti za uspešno izvedbo. Takšni izzivi so pozitivni in običajno tudi zabavni.

Značilnosti pozitivnih izzivov:

 • spodbujajo ustvarjalnost,
 • spodbujajo gibanje,
 • urijo različne veščine (npr. sposobnost koncentracije),
 • spodbujajo, da narediš nekaj dobrega za druge (npr. pomoč starejšim),
 • spodbujajo druženje,
 • preganjajo dolgčas,
 • so zabavni.

Izvajanje pozitivnih izzivov je lahko zabavno, še posebej, če jih izvajamo skupaj z drugimi. Preko njih se bomo naučili česa novega, storili dobro delo ali pa se le zabavali. Kar je pri tem pomembno, je, da kadar objavljamo posnetke izziva, smo pozorni na varovanje svoje zasebnosti – npr. da na posnetku v ozadju ni kaj, kar ne želimo, da drugi vidijo.

Spletni izzivi pa niso le pozitivni. Številni so takšni, da se lahko pri njihovem izvajanju poškodujemo ali celo ogrozimo svoje življenje. Prav tako niso redki izzivi, pri katerih nas je strah ali pa nam povzročajo gnus. Vse to so negativni izzivi

Lahko pa gre tudi za nevarna dejanja, pri katerih se lahko poškoduješ ali celo ogroziš svoje življenje.

Značilnosti negativnih izzivov:

 • povzročajo strah,
 • povzročajo gnus,
 • zahtevajo, da jih izvedeš, ali pa si deležen groženj, če jih ne želiš izvesti,
 • ponižujejo in žalijo,
 • povzročajo nasilje,
 • spodbujajo k dejanjem, pri katerih se lahko poškoduješ,
 • ogrožajo življenje.

Negativnih izzivov ne izvajamo. Smisel izzivov je, da imamo pozitivno izkušnjo, ne pa da se počutimo slabo, ponižano, nas je strah ali pa se pri njih celo poškodujemo.

Prevare in izzivi, ki te silijo v poškodovanje

Na družabnih omrežjih in preko aplikacij za sporočanje krožijo tudi izzivi, ki od tebe zahtevajo, da se jih udeležiš in izvajaš naloge, ki so nevarne. Pri tem ti grozijo, da če ne boš izvedel izziva, se ti bo zgodilo nekaj zelo slabega. Kot primer takšnega izziva sta Sinji kit in Momo. Običajno so takšni »izzivi« prevare, ki so se jih izmislili in jih širijo posamezniki, ki želijo namenoma škodovati drugim. Takšnih izzivov se ne udeležujemo, prav tako jih ne širimo, jih pa prijavimo družabnemu omrežju, kjer smo nanje naleteli.

Nekateri izzivi nas silijo v dejanja, ki so zelo nevarna, pa čeprav obljubljajo, da se ne bo nič zgodilo. Samo ena malenkost gre lahko narobe, pa pride do hudih poškodb ali celo smrti. Tudi izzivi, ki silijo v samopoškodovanje, niso izzivi, ampak huda oblika nasilje nad teboj. Takšnih izzivov ne izvajamo in jih prijavimo družabnemu omrežju, kjer se širijo.

Nekaj uporabnih nasvetov za varno izvajanje spletnih izzivov

Izzivov, pri katerih obstaja najmanjša možnost, da bi se lahko poškodoval, nikoli ne izvajaj sam. Vedno naj bo poleg še nekdo, ki bo lahko pomagal, če bo šlo kaj narobe.

Izvajanje negativnih izzivov in izzivov, v katere te prepričujejo ali silijo drugi, tebi pa povzročajo slabe občutke, ti odsvetujemo. Zaupaj svojim občutkom, saj so pravi zate. 

Noben izziv ni vreden tega, da zanj tvegaš svoje življenje. Imej se rad in se izogibaj nevarnim izzivom. Zmage, premagovanje strahu in občutke adrenalina lahko dosežeš tudi na varne načine.  

Preden se lotiš izziva, dobro premisli, ali je izziv pozitiven ali negativen in ali je nevaren.

Pritisk vrstnikov k sodelovanju v nevarnih izzivih je lahko zelo hud. Si želiš sodelovati, da bi se dokazal ali ugajal drugim? Ni ti treba! Vso pravico imaš do zaščite svojih meja, do občutka varnosti, do tega, da rečeš NE. Reči NE takšnemu pritisku je največji izraz poguma, je pravo uporništvo.

Če si v dvomih o izzivu, se o njem pogovori z nekom od odraslih.

Če vidiš, da se je nekdo lotil nevarnega izziva, mu povej, da ogroža sebe in naj tega raje ne stori.

Družabna omrežja večinoma ne dopuščajo posnetkov nevarnih izzivov, zato takšne posnetke prijavi.

 

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija