Ali veste, kaj so dablooni?

20.12.2022

Zadnji španski kovanec s podobnim imenom (doubloon) je bil izdelan iz zlata v 19. stoletju. Dablooni iz 21. stoletja pa niso več iz zlata ali kakšne druge kovine in tudi izdelani niso. Gre namreč za popolnoma namišljeno valuto, ki jo lahko srečamo zgolj na TikToku.

Na spletu smo že vajeni raznih kripto valut, ki so bolj ali manj uspešne. A dablooni na TikToku niso ena izmed njih: celo nasprotno, gre pravzaprav za posmeh kripto valutam in padcem njihove vrednosti. Začetna šala in meme pa sta se kaj hitro razvila v kompleksno igro vlog, v kateri sodelujejo številni uporabniki TikToka.

Med vsebinami lahko tako uporabniki po naključju najdejo videoposnetke, ki jim podarjajo dabloone, ali pa jim ponujajo različne izdelke, ki zahtevajo plačilo v dabloonih. Posnetki so prepoznavni po značilni glasbi in sliki črne mačke na koncu posnetka, ki uporabniku podari dabloone ali proda željen izdelek – vse pa je seveda popolnoma namišljeno. Če uporabnik prejme 4 dabloone, TikTok tega nikjer ne zabeleži, in tudi noben drug uporabnik o tem nič ne ve. Prav tako v primeru, da uporabnik 6 dabloonov porabi za skodelico čaja, seveda ni pričakovati, da bo zanjo res kaj plačal ali da bo izdelek zares dobil.

Vse je zgolj igra: uporabniki lahko sami pri sebi štejejo svoje dabloone, lahko pa se odločijo, da jih imajo milijon, in pravzaprav se s tem nič ne spremeni. A kljub temu da je igra brez pravil, brez cilja in brez prave nagrade, pa nešteto uporabnikov TikToka v njej veselo sodeluje, saj se jim zdi smešna, zabavna ali celo sproščujoča. Tako imajo v beležki na telefonu odprt seznam dobljenih in porabljenih dabloonov, pa tudi seznam in slike izdelkov, ki so jih z njimi kupili – od hrane do luksuznih letal. In če slučajno zatavajo v dolg, jih samo malo sreče loči od videoposnetka, v katerem jim črna mačka ta dolg odpusti in morda podari še kak dabloon za po poti.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija