Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Facebook - pravo ime ali vzdevek?

10.10.2013

VPRAŠANJE: Zanima me vaše mnenje o tem, ali je bolj smiselno imeti profil s svojim polnim imenom ali naj ga imam zaradi varstva osebnih podatkov in poklica, ki ga opravljam (ravnatelj sem), raje pod svojim vzdevkom ali kakšnim izmišljenim imenom?

ODGOVOR: Preden si na družbenem omrežju ustvarimo svoj profil ali pri tem pomagamo, denimo, svojim otrokom, se moramo zavedati nekaterih ključnih dejstev. Najprej bi rad poudaril, da lahko praktično vse, kar objavimo na spletu, nekoč postane javno in vidno vsem, uporaba vzdevka ali izmišljenega imena pa nas pred tem na žalost ne bo nikakor zavarovala. Kako je to mogoče? Morda bo neko vašo objavo hote ali nehote »po-objavil« eden izmed vaših prijateljev, s katerim imate vzpostavljeno komunikacijo na družbenem omrežju. Hkrati vas bodo lahko kljub izmišljenemu profilu prej ko slej odkrili tudi tisti, zaradi katerih ste izmišljen profil pravzaprav vzpostavili. In družbena omrežja jim bodo z »umetno inteligenco« pri tem, seveda, pomagala. Po drugi strani pa se vam dejstva, da uporabljate družbena omrežja, ni treba sramovati, saj gre namreč le za novo orodje, samo medsebojno povezovanje na tak ali drugačen »off-line« način pa poteka verjetno že od časov, ko smo ljudje živeli v jamah. Moj nasvet zato je, da vsaj na tistih družbenih omrežjih, ki so zaupanja vredna, svoj profil ustvarite z vašimi resničnimi podatki. Vendar se nato sami odločite, koliko vaših informacij bo vidnih navzven. Pri omrežju Facebook tako lahko že takoj po vzpostavitvi novega profila odločite, ali se bo le ta izpisoval med rezultati iskanja – po vašem imenu in priimku, na primer. Prav tako lahko določite, ali bo vaša slika vidna vsem, ki bodo naleteli na vaš profil, ali pa samo tistim, ki ste jih potrdili kot svoje prijatelje. Prav tako lahko na večini družbenih omrežij tudi za posamezne objave določite, komu vse bodo vidne. Vendar previdno! Upravljavcem takšnih omrežij je običajno v interesu, da je večina vaših podatkov javnih, zato bo za omejitev vidnosti potreben dodaten napor oziroma spreminjanje privzetih nastavitev, sicer bodo vaše objave vidne prav vsemu svetu, vi pa se tega morda ne boste niti zavedali. Tudi sicer uporabnikom družbenih omrežij priporočam, da na vsake toliko časa svoje profile pogledajo »od zunaj«, torej preko kakšnega drugega uporabniškega imena, ki ni povezano z vašim profilom, v primeru Facebooka pa lahko to storite že kar preko »Varnostnih bližnjic«, vgrajenih v samo orodje.

Domen Božeglav, Šolski razgledi, številka 15/2013, 4.10.2013

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.