Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Instagram aktivno nad objave, ki spodbujajo samopoškodovanje

18.11.2020

Instagram v Evropi uvaja novo tehnologijo, ki bo pomagala zaščititi in tudi pomagati posameznikom, ki se soočajo z motnjami duševnega zdravja, mislimi o samomoru in samopoškodovanju. Gre za korak naprej v prizadevanju, da bi se posamezniki v njihovi skupnosti počutili varni in sprejeti.

Instagram si že od nekdaj prizadeva k dobremu počutju svojih uporabnikov. To se kaže tudi v nenehnem dopolnjevanju pravilnikov. Nikoli sicer ni bilo dovoljeno promoviranje samomora ali samopoškodovanja, lani pa se je nadzorovanje le tega, z novimi algoritmi, povzdignilo na višjo raven. Instagram sedaj odstranjuje grafične vsebine – od fotografij, risb, memov itd., ki posredno ali neposredno prikazujejo in spodbujajo k samomorom ali samopoškodovanju. algoritem najde objave na temo samomora ali samopoškodovanja in jih pošlje v pregled pregledovalcem, ki nato sprejmejo končno odločitev in primerno ukrepajo – odstranijo vsebino.  

Do sedaj je uporaba te tehnologije bila mogoča le zunaj Evropske unije, v prvi polovici novembra pa se je začelo uvajanje tudi v državah članicah. Vključena bo v Instagram in Facebook.

Vir: Instagram, 10.11.2020

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.