Instagram aktivno nad objave, ki spodbujajo samopoškodovanje

18.11.2020

Instagram v Evropi uvaja novo tehnologijo, ki bo pomagala zaščititi in tudi pomagati posameznikom, ki se soočajo z motnjami duševnega zdravja, mislimi o samomoru in samopoškodovanju. Gre za korak naprej v prizadevanju, da bi se posamezniki v njihovi skupnosti počutili varni in sprejeti.

Instagram si že od nekdaj prizadeva k dobremu počutju svojih uporabnikov. To se kaže tudi v nenehnem dopolnjevanju pravilnikov. Nikoli sicer ni bilo dovoljeno promoviranje samomora ali samopoškodovanja, lani pa se je nadzorovanje le tega, z novimi algoritmi, povzdignilo na višjo raven. Instagram sedaj odstranjuje grafične vsebine – od fotografij, risb, memov itd., ki posredno ali neposredno prikazujejo in spodbujajo k samomorom ali samopoškodovanju. algoritem najde objave na temo samomora ali samopoškodovanja in jih pošlje v pregled pregledovalcem, ki nato sprejmejo končno odločitev in primerno ukrepajo – odstranijo vsebino.  

Do sedaj je uporaba te tehnologije bila mogoča le zunaj Evropske unije, v prvi polovici novembra pa se je začelo uvajanje tudi v državah članicah. Vključena bo v Instagram in Facebook.

Vir: Instagram, 10.11.2020

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija