Od iger do nasilja: nevarna pot, ki jo YouTube tlakuje za mlade uporabnike

20.6.2023

YouTube trdi, da so njihovi algoritmi za priporočanje vsebin povsem varni. Odgovorna izbira priporočenih vsebin naj bi bila njihova najvišja prioriteta, izbrani predlogi pa naj sploh ne bi vključevali ekstremnih vsebin. A nova raziskava ugotavlja, da je resničnost precej drugačna: nevarne in nasilne vsebine, ki kršijo tudi pravila platforme, YouTube kljub temu priporoča mladoletnim uporabnikom.

Tech Transparency Project je izvedel eksperimentalno raziskavo priporočenih video vsebin za mladoletne uporabnike na YouTube. Ustvarili so štiri uporabniške račune: dva s starostjo 9 let in dva s starostjo 14 let. Vsi namišljeni uporabniki so bili moškega spola, skupno pa jim je bilo tudi zanimanje za videoigre: raziskovalci so tako za začetek na vsakem računu pogledali več kot 100 video posnetkov o igranju različnih videoiger.

Nato so 30 dni opazovali in beležili priporočene vsebine, ki jih je YouTube prikazal na domači strani vsakega od 4 namišljenih uporabnikov. Dva računa (9 let in 14 let) sta bila aktivna in klikala na priporočene video posnetke, preostala dva računa pa tega nista počela. Kljub temu so vsi štirje računi dobili priporočene različne nasilne vsebine: igrače v obliki pištol, filmske prizore streljanj v šolah, posnetke zločinov s pištolami, navodila za uporabo in sestavo pištol in podobno.

Aktivni račun 9-letnika je med poskusom prejel 382 priporočenih posnetkov, ki so vsebovali resnično strelno orožje, kar je več kot 12 takih posnetkov dnevno. 9-letnikov račun, ki na priporočene vsebine ni klikal, je takih priporočil prejel le 34 – bistveno manj. Med posnetki, ki jih je YouTube priporočil 9-letnikom, je bilo več grafičnih prizorov, kot je npr. demonstracija škode, ki jo avtomatska puška povzroči človeški glavi in telesu.

Še več posnetkov resničnega strelnega orožja pa je bilo priporočenih najstnikom: aktivni račun 14-letnika je v 30 dneh prejel kar 1.325 takih priporočenih posnetkov, račun, ki na priporočene posnetke ni klikal, pa le 172. Med priporočenimi videoposnetki za najstnike so bile filmske scene streljanja ter navodila za uporabo in preoblikovanje strelnega orožja.

Večina teh posnetkov krši pravila platforme YouTube, a kljub temu niso odstranjeni. Tako skozi leta prikazi nasilja in strelnega orožja prejmejo tudi po več sto tisoč ogledov, govora o posledicah izpostavljenosti za mlade uporabnike pa je le malo. Zato je izjemno pomembno, da z mladimi vodimo aktiven dialog o kritičnem mišljenju glede vsebin, s katerimi se srečajo na spletu. Posebej za najmlajše pa je potreben tudi nadzor nad nevarnimi vsebinami, s katerimi se lahko na internetu srečajo že preden bi jih lahko zares razumeli.

Vir: Tech Transparency Project, 16. 5. 2023

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija