Instagram z novostmi izboljšuje varnost mlajših uporabnikov

15.4.2021

Na družabnem omrežju Instagram si prizadevajo za zaščito mladih uporabnikov. V marcu 2021 so v ta namen uvedli kar nekaj novih funkcij in pripravili gradiva, ki služijo zagotavljanju večje varnosti najstniškim uporabnikom.

Podpora staršem in najstnikom z novimi gradivi za varno rabo Instagrama

V sodelovanju z The Child Mind Institute in ConnectSafely so izdali nov vodnik za starše, ki vključuje najnovejša varnostna orodja ter seznam nasvetov, kako z najstniki razviti razpravo o njihovi spletni prisotnosti. Vodnik je trenutno le v angleščini in namenjen za uporabnike v ZDA, obljubljajo pa, da bo kmalu na voljo v več državah.

Izboljšanje prilagajanja vsebin določeni starosti uporabnikov

Vsakdo mora imeti vsaj 13 let, da lahko uporablja Instagram. Že takoj ob registraciji je uporabnik zaprošen, da navede svojo starost. Čeprav so mnogi iskreni, pa se občasno pojavijo tudi mladi, ki lažejo glede svojega datuma rojstva. Kljub temu, da bo na tem področju potrebnega še kar nekaj dela, Instagram na tej točki razvija novo tehnologijo umetne inteligence, ki bo omogočila, da bodo uporabniki deležni vsebine, ki je primerna njihovi starosti.

Omejevanje zasebnih sporočil med najstniki in odraslimi

Da bi najstnike zaščitili pred neželenimi stiki z odraslimi, Instagram uvaja novo funkcijo, ki odraslim preprečuje pošiljanje zasebnih sporočil osebam, mlajšim od 18 let, ki jim ne sledijo.

Spodbujanje najstnikov k previdnosti pri interakcijah v zasebnih sporočilih

Poleg preprečevanja neželenih pogovorov med odraslimi in najstniki, ki jim ne sledijo, bodo na Instagramu prek pozivov oziroma varnostnih opozoril začeli najstnike spodbujati k previdnosti v pogovorih z odraslimi, s katerimi so že povezani. Prek varnostnih opozoril bodo najstniki obveščeni o potencialno sumljivem vedenju odraslih, s katerimi komunicirajo.

Spodbujanje najstnikov k uporabi zasebnega računa

Z dodajanjem novega koraka v postopku registracije, v katerem so razložene prednosti zasebnega računa, si na Instagramu prizadevajo spodbuditi mlade, da se odločijo za uporabo le tega. Če najstnik ob prijavi še vedno ne izbere »zasebnega računa«, ga še opozorijo, naj vseeno preveri svoje nastavitve zasebnosti.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija