Kako bi lahko regulirali družabne medije?

7.4.2021

Želja po reguliranju družabnih medijev je danes prisotna v veliko državah, ki pa ne vedo, kako se tega lotiti. V poročilu Foruma za informacije in demokracijo je podanih nekaj idej, kako k temu pristopiti.

Poročilo zaobjema skupek idej, za katere avtorji menijo, da bi lahko preprečile informacijsko zmedo, ki ogroža demokracijo. Predlagano je oblikovanje zakonskih predpisov o sestavi digitalne platforme – iz vidika varnosti in kakovosti ter prikazovanje popravljenih, kredibilnih vsebin osebam, ki so bile izpostavljene lažnim informacijam.

Priporočena je tudi zahteva po temu, da družabna omrežja uporabnikom razkrijejo, zakaj se je določena vsebina pojavila med priporočeno, prav tako pa tudi omejitev uporabe ciljanih oglasnih sporočil. Prepovedana naj bi bila tudi uporaba uporabniških vmesnikov, ki otežujejo brisanje računa ter nezakonito izključevanje ljudi iz vsebin na podlagi rase ali vere.

Vir: BBC, 12.11.2020

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija