Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Kako bi lahko regulirali družabne medije?

7.4.2021

Želja po reguliranju družabnih medijev je danes prisotna v veliko državah, ki pa ne vedo, kako se tega lotiti. V poročilu Foruma za informacije in demokracijo je podanih nekaj idej, kako k temu pristopiti.

Poročilo zaobjema skupek idej, za katere avtorji menijo, da bi lahko preprečile informacijsko zmedo, ki ogroža demokracijo. Predlagano je oblikovanje zakonskih predpisov o sestavi digitalne platforme – iz vidika varnosti in kakovosti ter prikazovanje popravljenih, kredibilnih vsebin osebam, ki so bile izpostavljene lažnim informacijam.

Priporočena je tudi zahteva po temu, da družabna omrežja uporabnikom razkrijejo, zakaj se je določena vsebina pojavila med priporočeno, prav tako pa tudi omejitev uporabe ciljanih oglasnih sporočil. Prepovedana naj bi bila tudi uporaba uporabniških vmesnikov, ki otežujejo brisanje računa ter nezakonito izključevanje ljudi iz vsebin na podlagi rase ali vere.

Vir: BBC, 12.11.2020

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.