Nezdrava prehrana na družabnih omrežjih: kdo so junkfluencerji?

8.11.2022

Na spletnih družabnih omrežjih lahko najdemo nemalo vplivnežev, ki na svojih fotografijah prikazujejo nezdravo hrano in prigrizke, pogosto v sodelovanju s podjetji, ki dobro plačajo takšno oglaševanje svojih izdelkov. Otroci in mladostniki pa tem vsebinam velikokrat brez premisleka sledijo in s tem slabšajo svoje prehranjevalne navade.

Avstrijski Center za varnejši internet poroča o raziskavi, opravljeni na Medicinski fakulteti na Dunaju, ki ugotavlja, da se otroci na družabnih omrežjih prepogosto srečajo z objavami, ki vsebujejo nezdravo hrano. Vplivneže, ki na svojih profilih promovirajo nezdravo hrano (junkfood) so primerno poimenovali kar »junkfluencerji«: gre za spletne zvezdnike, ki s svojimi objavami negativno vplivajo na prehranjevalne navade otrok in mladostnikov.

Mladi vplivneže pogosto vidijo kot svoje vzornike, a hkrati tudi kot bližnje in skoraj resnične prijatelje. Ko junkfluencerji objavijo npr. sliko s svojo najljubšo pijačo ali video, v katerem komentirajo okus novih piškotov, mladostniki tega ne vidijo kot oglas temveč kot priporočilo oz. nasvet, ki mu lahko zaupajo, kot da bi jim nakup izdelka predlagal prijatelj.

Za zaščito najmlajših, ki še ne znajo dobro prepoznati oglasnih vsebin pri vplivnežih, so potrebne natančne zakonske smernice in omejitve, kako naj takšno oglaševanje poteka. Žal je pravna podlaga v primeru spletnih vplivnežev neustrezna in dovoljuje velika odstopanja pri predstavitvi izdelkov in pri oznakah, kaj je plačan oglas in kaj ne. Brez konkretnih zakonskih omejitev pa zaradi junkfluencerjev mladostniki vedno več posegajo po nezdravi prehrani. Medicinska fakulteta na Dunaju je v svoji raziskavi ugotovila, da je kar 75 % hrane, ki jo promovirajo junkfluencerji, tako nezdrave, da krši pravila Svetovne zdravstvene organizacije glede oglaševanja otrokom.

Pomembno je, da se z mladostniki pogovorijamo o vplivnežih, oglaševanju in kakovosti izdelkov, s katerimi se srečujejo na internetu. Le tako lahko poskrbimo, da bodo znali prepoznati, kaj je dobro za njih in kaj je le oglas, ki jih želi prepričati v nakup nečesa nezdravega.

Vir: Better Internet for Kids, 28. 9. 2022

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija