Sovraštvo do žensk, ki ga širijo spletni vplivneži in vpliv na fante

6.6.2023

Na spletnih družabnih omrežjih lahko v zadnjem času zasledimo vse več vplivnežev, ki med fanti in mladimi moškimi širijo mizoginistična (sovraštvo in odpor do žensk) prepričanja v obliki nasvetov za partnerska razmerja, duševno dobrobit in življenjski uspeh. Pojav je zaskrbljujoč, saj negativno vpliva na vedenje, prepričanja in pričakovanja fantov, ki zaradi mizoginističnih vsebin na spletu dobijo napačno predstavo o razmerjih med fanti in dekleti.

Mizoginija opisuje prepričanja oz. vedenja, ki so negativno nastrojena proti ženskam in dekletom. Pomembno je razumeti, zakaj je takšna ideologija nekaterim fantom privlačna, saj lahko le tako v vzgoji in podpori fantov identificiramo vrzeli, ki jih trenutno zapolnjujejo mizoginistični spletni vplivneži.

Dejavniki, ki nekoga pritegnejo k mizoginiji, so zelo raznoliki. V nekaterih primerih gre za specifične situacije, ki posameznike potisnejo proti mizoginiji: na primer mišljenje nekega fanta, ki meni, da dekleta več dosežejo v šoli in da so fantje v primerjavi z njimi zapostavljeni. Zelo vplivno je tudi oglaševanje oz. privlačnost, s katero spletni vplivneži prikazujejo mizoginijo: lepi posnetki in fotografije, čustvena manipulacija, ekstremna sporočila, skupnost enako mislečih in druge podobne taktike lahko pri mladih fantih povzročijo močan čustven odziv.

Prav tako pa ne smemo zanemariti individualnih osebnih dejavnikov, ki fante naredijo bolj ali manj ranljive za sprejem mizoginističnih prepričanj: tisti, ki so pod večjim pritiskom glede moškosti s strani svojih vrstnikov, so lahko celo najbolj ranljivi. To še posebej velja za fante, ki so socialno izolirani ali izključeni, ter za tiste, ki se srečujejo s predstavami moškosti, ki temeljijo na dominantnosti in heteroseksualnih idealih uspeha z dekleti.

V raziskavah fantje med 12. in 17. letom starosti razkrivajo, da se jim odnosi z dekleti pogosto zdijo tvegani: nekateri so izrazili tudi prepričanje, da bi jih dekleta lahko zlahka po krivem obtožila spolnega napada. V družbi, kjer je veliko govora o podpori žrtev spolnih napadov, se fantje, ki jih skrbijo krive obtožbe, lahko počutijo zavrnjene in spregledane. Njihova prepričanja pogosto odsevajo globoke skrbi in negotovosti, ki v družbi niso pomenljivo sprejete in naslovljene: in to je ranljivost, na katero prežijo spletni vplivneži, ki poskušajo z uporabo mizoginije mladim fantom ponuditi odgovore in utemeljitve za vsa njihova vprašanja in izkušnje.

Zato še zdaleč ni dovolj, da fantom povemo, da so mizoginistična prepričanja napačna in da ne smejo poslušati spletnih vplivnežev, ki širijo mizoginijo. Če želimo izkoreniniti mizoginijo, moramo v prvi vrsti pravilno nasloviti vprašanja in skrbi mladih fantov, za katere jim trenutno ne pomagamo najti drugih (boljših) odgovorov. Pri tem je seveda najbolj pomemben dialog s fanti samimi, preko katerega jim lahko ponudimo priložnost, da prevzamejo aktivno vlogo in prepoznajo težave z mizoginistični prepričanji.

Vir: The Conversarion, 24. 3. 2023

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija