Novosti za najstnike in družine na TikToku

30.5.2023

TikTok je uvedel več novosti, ki mladim pomagajo pozitivno oblikovati svoje digitalne izkušnje na platformi. Med novostmi so izboljšano orodje za omejevanje časa pred zaslonom, nove privzete nastavitve za uporabniške račune najstnikov ter več možnosti starševskega nadzora za povezane račune.

V preteklih tednih so računi mladoletnih najstnikov na platformi dobili avtomatsko 60-minutno dnevno omejitev uporabe aplikacije. Po 60 minutah uporabe se najstnikom prikaže obvestilo, da morajo za nadaljnjo uporabo vnesti geslo: tako se lahko zavestno odločijo, ali bodo aplikacijo kljub preteklemu času še naprej uporabljali. Za uporabnike do 13 leta starosti pa bodo geslo za podaljšanje uporabe po 60 minutah morali določiti oz. vpisati starši. Najstnikom, ki presežejo 60 minut dnevne uporabe, aplikacija predlaga, da naj sami določijo svoj novi dnevni limit, prav tako pa bodo vsak teden prejeli sporočilo s pregledom časa, ki so ga med tednom namenili aplikaciji.

Nove funkcionalnosti je prejel tudi sistem Family Pairing, ki povezuje uporabniške račune mladostnikov in staršev. Starši lahko sedaj za svoje otroke nastavijo poljubne omejitve uporabe aplikacije glede na dan v tednu, s čimer lahko uporabo TikToka uskladijo z ostalimi najstnikovimi obveznostmi, kot so šolanje in domača opravila. Staršem je na voljo tudi pregled nad osnovnimi podatki uporabe aplikacije za najstnike: koliko časa so preživeli na aplikaciji, kolikokrat so jo odprli in podobno. Nova pa je tudi možnost izklopa obvestil, s katero lahko starši za svoje najstnike določijo časovna obdobja, v katerih od aplikacije ne bodo prejemali nobenih obvestil in se bodo tako lažje nemoteno osredotočili na druge aktivnosti.

Dodatno pa je za vse uporabnike na voljo tudi možnost opomnika za spanje: v aplikaciji lahko izberejo poljuben čas, ob katerem želijo zvečer zapustiti aplikacijo, na kar jih bo aplikacija nato spomnila z obvestilom.

Aktivna vloga v upravljanju časa pred zasloni je pomembna tako za mlade uporabnike kot tudi za njihove starše, saj omogoča odprte pogovore o uporabi in nevarnostih digitalnih tehnologij. Prav tako pa je za mlade dobro, da čutijo vključenost v skrb za svoje zdravje in dobrobit, saj bodo tako bolj motivirani za odgovorno rabo tehnologij.

Vir: TikTok, 1. 3. 2023

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija