Slovenska učiteljica Nina Jelen zmagala na vseevropskem tekmovanju #SaferInternet4EU

26.11.2018

V okviru kampanje #SaferInternet4EU je Evropska komisija pripravila nagradni natečaj najboljših praks spletne varnosti za organizacije, učitelje in mlade. Na njem je sodelovala tudi slovenska učiteljica Nina Jelen iz podružnične šole Podkum Osnovne šole Ivana Skvarče. V kategoriji učiteljev je med tremi finalisti zasedla prvo mesto. Zmagovalce je razglasila komisarka Mariya Gabriel na Safer internet forumu 20. novembra v Bruslju.

Evropska komisija je na pobudo komisarke za digitalno ekonomijo in družbo Mariye Gabriel v okviru kampanje #SaferInternet4EU pripravila nagradni natečaj, s katerim je želela spodbuditi razmislek o spletni varnosti, medijski pismenosti in spletni higieni, da bi se otroci, starši in učitelji bolje zavedali digitalnih priložnosti in izzivov. Na natečaju so s svojimi projekti sodelovali mladi od 13 do 19 let, učitelji in organizacije. V vsaki kategoriji je komisija izbrala tri finaliste, zmagovalce pa so z javnim glasovanjem izbrali uporabniki interneta.

V kategoriji učiteljev je največ glasov prejel projekt »Travelling around the world,« ki ga je zasnovala in pripravila učiteljica Nina Jelen. Njen projekt je sestavljen iz več elementov, ki jih je ustvarila skupaj s svojimi učenci, osnovan pa je na njeni knjigi, ki opisuje prigode palčkov na internetu. Svojo učilnico je spremenila v virtualni svet, kjer so otroci pridobili digitalno identiteto in se odločili, koliko informacij želijo deliti, glede na tveganja. Razpravljali so o vedenju na spletu in spletnih tveganjih, ustvarili knjigo o nevarnosti zasvojenosti z internetom in druge izdelke, ki so bili prikazani tudi na razstavi. Ob koncu projekta so osnovali zlata pravila uporabe interneta.

Nina se je udeležila razglasitve in podelitve nagrad v Bruslju v okviru konference Safer Internet Forum, ki je potekala 20. novembra.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija