Nov priročnik o varni rabi interneta za vzgojitelje in učitelje

4.8.2020

Vzgoja in izobraževanje za varno rabo interneta in naprav z zasloni se začne tisti trenutek, ko se otroci prvič srečajo z mobilnim telefonom, tablico ali računalnikom. To pa je že zelo zgodaj, pogosto še preden pridejo v vrtec. Da bo delo vzgojiteljev lažje, smo pripravili priročnik, ki vzgojitelje v vrtcih in učitelje prvega triletja osnovne šole vodi skozi različne teme, s katerimi je smiselno seznanjati že najmlajše.

Že sam naslov priročnika »O varni rabi interneta brez interneta« nakazuje, da ne gre za praktično učenje uporabe interneta in naprav z zasloni, temveč za seznanjanje s koncepti in pravili varne uporabe, ki bodo otrokom prišli prav kasneje, ko bodo postali aktivni samostojni uporabniki interneta in drugih sodobnih tehnologij. Pri tem pa se ne osredotoča le na neposredna spletna tveganja, temveč tudi na vidike, zaradi katerih se lahko pojavijo tvegana vedenja (npr. pritisk skupine, čustva in notranje frustracije).

Priročnik je razdeljen na deset tem, ki vsebujejo teoretičen del in aktivnost, ki jo je mogoče izvesti z otroki. Z njimi pri otrocih gradimo način razmišljanja, ki bo postajal vse bolj pomemben, ko se bodo bližali najstniškim letom. Takrat bo ključen za njihovo zmožnost izkoriščanja potencialov in prednosti interneta na eni strani in za izogibanje tveganjem in škodljivim platem tehnologije na drugi strani, v najstniških letih, ko bodo intenzivni uporabniki.

Priročnik je prevod avstrijskega priročnika, ki ga je pripravil Avstrijski inštitut za uporabno telekomunikacijo – Saferinternet.at, na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si pa smo ga prevedli in prilagodili slovenskemu okolju.

Priročnik je konec julija prejela večina slovenskih vrtcev, mogoče pa ga je tudi brezplačno naročiti na Safe.si, kjer je dostopna tudi elektronska različica.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV