Spletna interaktivna predstava za osnovne šole: Zavajanja in laži na internetu

14.3.2022

Na Safe.si v sredo, 23. marca 2022, v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport pripravljamo 45-minutno spletno interaktivno predstavo na temo dezinformacij in zavajanj, s katerimi se na internetu srečujejo najstniki. Ker lahko na internetu praktično kdorkoli objavi karkoli, se pogosto srečamo z vprašanjem, ali lahko nekemu viru zaupamo in verjamemo neki informaciji.

Prepoznavanja zavajanj in dezinformacij se moramo naučiti. Na problematiko bosta opozorila in jo na zabaven in poučen način predstavila igralca IGLU Teatra Vid Sodnik in Juš Milčinski v interaktivni spletni predstavi, v kateri bodo lahko s predlogi sodelovali tudi učenci. Predvidoma bosta obdelala tri teme. Najprej se bosta posvetila spletnim izzivom, ki so med mladimi zelo priljubljeni. Posvetila se bosta predvsem nevarnim spletnim izzivom. Nadaljevala bosta s spletnimi vplivneži, ki na spletu kažejo srečno, idealizirano in zelo uspešno podobo svojega življenja, v resnici pa gre zgolj za lažno predstavo z namenom prodaje in zavajanja, kar lahko ima negativne posledice na samopodobo najstnikov. Predstavo bosta zaključila z nevarnimi nasveti, ki jih lahko najdemo na spletu, kot so neprimerni zdravstveni nasveti, nasveti za hujšanje, promocija samopoškodovanja ipd.

Izvedli bomo dve ločeni predstavi za 2. in 3. triado osnovne šole:

Učenci bodo lahko sodelovali z glasovanjem preko Mentimetra, zato naj se jim omogoči dostop do spleta preko računalnikov (npr. v računalniški učilnici) ali preko mobilnih telefonov oz. tablic.

Prenos bo potekal preko YouTube, povezavo za ogled pa boste prejeli ob prijavi preko e-pošte in dan pred dogodkom po e-pošti. Na isti povezavi bo še v istem dnevu dostopen posnetek predstave. Vabimo vas, da si skupaj z učenci predstavo ogledate.

  • Prijava na interaktivno spletno predstavo >>

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija