TikTok okrepil varovanje zasebnosti mladoletnikov

12.2.2021

TikTok uporabnikom nudi vrsto možnosti za zagotavljanje ravno pravšnje mere zasebnosti. Te možnosti nenehno posodabljajo. V januarju 2021 so napovedali tudi nekaj sprememb za uporabnike mlajše od 18 let, katerih glavni namen je doseči višje standarde zasebnosti kot tudi varnosti uporabnikov.

V sklopu sprememb bodo izboljšane privzete nastavitve zasebnosti, ki bodo vsem uporabnikom med 13. in 15. letom omogočale le uporabo zasebnega profila – to je profil, na katerem si videoposnetke lahko ogledajo le osebe, ki jim uporabnik dovoli, da mu sledijo. Poleg tega bodo zaostrili možnosti komentiranja – videoposnetke na profilih uporabnikov starih od 13 do 15 let bodo namreč lahko komentirali le njihovi odobreni sledilci ali pa nihče. Možna je namreč tudi nastavitev, ki popolnoma onemogoči komentiranje.

Funkciji kot sta »Duet« in »Stitch« bosta po novem na voljo le uporabnikom starejšim od 16 let, pri čemer bosta pri starih 16 in 17 let omogočeni samo sledilcem. Prav tako bodo omogočeni le prenosi videoposnetkov, ki so jih ustvarili uporabniki v omenjeni starostni kategoriji, pri čemer bodo to možnost morali sami odobriti.

Za uporabnike, mlajše od 13 let, v ZDA preizkušajo tudi verzijo »TikTok for Younger Users«, ki ponuja še dodatne zaščitne ukrepe za primerno varovanje zasebnosti. V njej lahko uporabniki brskajo le po naboru videoposnetkov, primernih za njihovo starost. TikTok je v namen izboljšanja te izkušnje sklenil tudi partnerstvo s Common Sense Networks, ki bo prispeval dodatne napotke o primernosti vsebine. 

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija