Trend videov "glavni junak" v izmišljenem življenju

20.4.2021

Na TikToku se je pojavil trend videov, kjer se uporabniki postavijo v vlogo »glavnega junaka« v izmišljeni različici svojega življenja. Vprašanje, ki ob tem porodi, pa je, zakaj sploh to počnejo?

Psihologi pojasnjujejo, da je ta trend dobil zagon v času aktualne pandemije COVID-19, ko se med številnimi »zaprtji« posamezniki počutijo zelo izolirane in osamljene. Tako potrebo po družbeni bližini nadomestijo z igranjem »glavnega junaka« (main character syndrome) po skoraj filmsko zrežiranem scenariju.

Ob predstavljanju sebe kot »glavnega junaka« oseba namreč pridobi občutek, da jo drugi ljudje gledajo ali celo, da jim je mar, kaj se bo z njeno zgodbo zgodilo. Lahko bi torej rekli, da je ta trend na neki način sredstvo za obnavljanje identitete, ki omogoča, da se posameznik ob tem, da je središče svoje zgodbe, počuti bolje.

Vir: The Guardian, 6.4.2021

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV