Trend videov "glavni junak" v izmišljenem življenju

20.4.2021

Na TikToku se je pojavil trend videov, kjer se uporabniki postavijo v vlogo »glavnega junaka« v izmišljeni različici svojega življenja. Vprašanje, ki ob tem porodi, pa je, zakaj sploh to počnejo?

Psihologi pojasnjujejo, da je ta trend dobil zagon v času aktualne pandemije COVID-19, ko se med številnimi »zaprtji« posamezniki počutijo zelo izolirane in osamljene. Tako potrebo po družbeni bližini nadomestijo z igranjem »glavnega junaka« (main character syndrome) po skoraj filmsko zrežiranem scenariju.

Ob predstavljanju sebe kot »glavnega junaka« oseba namreč pridobi občutek, da jo drugi ljudje gledajo ali celo, da jim je mar, kaj se bo z njeno zgodbo zgodilo. Lahko bi torej rekli, da je ta trend na neki način sredstvo za obnavljanje identitete, ki omogoča, da se posameznik ob tem, da je središče svoje zgodbe, počuti bolje.

Vir: The Guardian, 6.4.2021

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija