Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Tretjina deklet ne bi objavila selfija, ne da bi ga izboljšala

17.9.2020

Raziskava v Veliki Britaniji je pokazala, da kar tretjina najstnic in mladostnic ne objavi svojega selfija na družabnih omrežjih, ne da bi ga prej obdelala z uporabo filtrov. K temu jih je še dodatno spodbudila večja izpostavljenost obdelanim in nerealnim fotografijam žensk med COVID-19 karanteno.

Polovica deklet redno izboljšuje svoje fotografije, preden jih objavi na internetu. Tretjina svoje fotografije izbriše, če zanje ne prejmejo dovolj všečkov. 39 % deklet je nezadovoljnih z dejstvom, da njihova podoba v fizičnem svetu ni enaka podobi, ki jo imajo na spletu, 44 % deklet pa se ni pustilo fotografirati, če so se bale, da bi drugi kritizirali podobo njihovega telesa na spletu.

Velik vpliv na lastno podobo deklet imajo objave na spletu. Pri tem ima veliko vlogo oglaševalska industrija, saj je kar polovica deklet izjavila, da so čutile pritisk, da bi morale spremeniti svojo podobo, ko so gledale reklame na spletu. To jih je napeljalo k razmišljanju o različnih kozmetičnih posegih, kot je uporaba botoksa

Raziskava, ki jo je izvedla organizacija Girlguiding je zajela dekleta v starosti od 11 do 21 let v Veliki Britaniji.

Vir: The Guardian, 27.8.2020

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.