Ustrahovanje in nadlegovanje na Facebooku v tretjem četrtletju 2021

22.12.2021

Facebook kot družabno omrežje svojim uporabnikom omogoča ohranjanje stikov kot tudi deljenje svojih misli z drugimi uporabniki. Ker pa vedno, ko je prisotna komunikacija med posamezniki, obstajajo tudi razne zlorabe, ne smemo spregledati ustrahovanja in nadlegovanja, ki se pojavljata na tej platformi. V tretjem četrtletju leta 2021 je bilo ravno zaradi tega odstranjenih kar 9,2 milijona vsebin.

Po Facebookovih podatkih, naj bi razširjenost ustrahovanja in nadlegovanja v tretjem četrtletju leta 2021 znašala med 0,14 in 0,15 %. To v praksi pomeni, da je bila takšna vsebina vidna med 14 in 15-krat na 10.000 ogledov.

Zaradi resnosti problematike Facebook išče nove načine, kako svoje uporabnike zavarovati pred ustrahovanjem in nadlegovanjem. Tako so letos posodobili tehnologijo umetne inteligence, s katero algoritem že sam prepoznava neprimerne objave in jih sproti izbriše. Če je kršitev res huda, temu sledi tudi odstranjevanje računov, skupin ali dogodkov, ki kršijo smernice uporabe.

Že od vsega začetka delovanja platforme je uporabnikom na voljo kar nekaj uporabnih, a večkrat spregledanih funkcij, kot sta odstranitev prijatelja ali blokiranje računa, s katerimi se lahko sami zavarujejo pred uporabniki, ki jih morda ustrahujejo. Prav tako lahko uporabljajo filtre za komentarje, s katerimi omejijo vidnost neželene vsebine.

Vir: Meta, 9.11.2021

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV