Vpliv všečkov na naše spomine

1.6.2021

Spomini se pogosto štejejo za zelo osebno stvar, pa vendar nam jih je v zadnjih letih vedno več posredovanih iz arhivov družabnih medijev, ki naše spomine v obliki posnetkov in zapisov hranijo. Nova študija ob tem ugotavlja, da družabni mediji spreminjajo način, kako posamezniki občutimo oziroma dojemamo lastne spomine.

Čeprav so anketiranci priznali, da so njihovi spomini osebni in jih družabna omrežja ne bi smela prizadeti, so nekateri vseeno ugotovili, da o določenem spominu razmišljajo drugače glede na njegovo sprejetost na družabnih omrežjih. Spomini se tako potrjujejo prek »všečkov«, ki jih prejmejo – na tak način spomin pridobi neko drugačno vrednost.

Kljub temu da naj bi bil posamezen spomin za posameznika poseben, pa nanj vedno bolj vplivajo mnenja drugih. Premalo všečkov tako včasih celo spodkopava vrednost posameznega spomina. Nekateri posamezniki so tudi omenili, da število všečkov na določenem spominu postane del spomina samega.

Deljenje spominov v obliki posnetkov je tako rekoč postalo rutinski del uporabe družabnih omrežij, pri čemer se spreminja tudi način doživljanja naše preteklosti. Velika verjetnost je, da bo ta rutinska uporaba v prihodnosti oblikovala način, kako se individualno kot tudi kolektivno spominjamo preteklosti.

Vir: The Conversation, 15.4.2021

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija