Whatsapp omogoča pošiljanje sporočil, ki izginejo

11.11.2020

Aplikacija Whatsapp je uvedla novo funkcijo – pošiljanje sporočil, ki v roku enega tedna izginejo »disappearing messages«. Na ta način želijo uporabnikom aplikacije omogočiti bolj osebne in zasebne pogovore.

Izginjajoča sporočila lahko začnemo pošiljati, ko jih vklopimo. Po vklopu bodo vsa nova sporočila tako v individualnem kot tudi skupinskem klepetu, v roku sedmih dni izginila. To sicer ne bo vplivalo na predhodno poslana sporočila. Ob tem je v obzir treba vzeti naslednja dejstva:

  • če prejemnik v roku sedem dni ne odpre Whatsapp-a, bo sporočilo v aplikaciji izginilo, še vedno pa bo lahko vidno v obvestilih;
  • če prejemnik odgovori (ang. reply) na izginjajoče sporočilo, je možno, da bo citat izvirnega sporočila ostal v klepetu tudi po sedmih dnevih;
  • če prejemnik posreduje izginjajoče sporočilo v navadni klepet, to tam ne bo izginilo;
  • če ima prejemnik omogočeno funkcijo neposrednega shranjevanja fotografij, bodo shranjene na njegovi napravi, tudi če bodo v aplikaciji izginile.

Na tem mestu je smiselno opozoriti, da naj bo to funkcija, ki jo uporabljamo samo v klepetih s posamezniki, ki jim zaupa. Možno je namreč tudi, da prejemnik sporočila:

  • posreduje drugim ali naredi posnetek zaslona,
  • kopira ali shrani vsebino sporočila, še preden to izgine,
  • naredi fotografijo poslanega sporočila s fotoaparatom druge naprave.

Vir: Whatsapp blog, 5.11.2020

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija