Zoper družabno omrežje TikTok vložena prijava zaradi več kršitev pravic potrošnikov

19.2.2021

Evropska potrošniška organizacija BEUC je pri Evropski komisiji in mreži nadzornih organov za varstvo potrošnikov vložila prijavo zoper družabno omrežje TikTok, čemur se je pridružila tudi Zveza potrošnikov Slovenije. S pozivanjem nadzornih organov k sprejetju ukrepov zoper družabno omrežje TikTok se zavzemajo zagotoviti, da bo to družabno omrežje postalo mesto, kjer se lahko uporabniki, še posebej otroci, zabavajo, ne da bi bile ob tem kršene njihove pravice.

Prijava vsebuje štiri sklope očitanih kršitev in sicer:

  • da uporabljajo nepoštene pogodbene pogoje,
  • da je njihova politika virtualnih valut nepoštena do uporabnikov,
  • da niso sprejeli ukrepov, s katerimi bi zavarovali otroke in najstnike pred prikritim oglaševanjem in potencialno škodljivimi vsebinami ter
  • da uporabljajo zavajajoče prakse pri obdelavi osebnih podatkov uporabnikov.

Skozi sproženje preiskave spornih praks TikToka se Evropska potrošniška organizacija BEUC in Zveza potrošnikov Slovenije, zavzemata za zaščito pravic potrošnikov. Želijo si, da nadzorni organi uvedejo celovito preiskavo TikTokovih politik in praks ter tudi ustrezno ukrepajo, da bodo le te res v skladu s pravicami potrošnikov v Evropski uniji.

Kaj bi TikTok torej moral narediti?

TikTok bi moral vsem svojim uporabnikom zagotavljati temeljne informacije o svojem poslovnem modelu kot tudi o načinu obdelave osebnih podatkov. Jasno bi moral opozarjati tudi na finančne posledice kupovanja virtualnih daril, še posej pa bi moral otroke in najstnike ščititi pred izpostavljenostjo prikritemu oglaševanju in neprimernim vsebinam. Poleg tega bi moral prenehati tudi z uporabo nepoštenih pogojev in praks.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija