Twitch

Twitch je ena izmed najbolj priljubljenih platform za streamanje videoiger (oddajanje v živo) in drugih vsebin, kot so različni športi, kuhanje in kreiranje umetniških del. Platforma »streamerjem« omogoča posamično ali skupinsko oddajanje v živo, gledalcem pa omogoča komentiranje dogajanja in medsebojno komunikacijo. Twitch je primeren za starejše od 13 let, pri čemer ga lahko mlajši od 18 let uporabljajo le z dovoljenjem staršev.

Kako deluje?

Twitch je spletna platforma z na stotine različnih prenosov v živo, do katere lahko dostopamo tudi preko aplikacije na telefonu. Ob videoposnetkih, ki jih spremljamo, so predlogi za podobne prenose v živo. Svoje najljubše »streamerje« je mogoče spremljati brezplačno, mogoče pa se je tudi za plačilo naročiti na njihov kanal ali pa jim med oddajanjem donirati denar. S plačilom naročnine na kanal se izognemo oglasom omogočene pa so še druge ugodnosti, kot so na primer posebni emotikoni in značke v klepetu. Pri tem ne gre spregledati dejstva, da ima vsak »streamer« svoje pogoje in zahteve, kar se pozna tudi pri znesku naročnine.

Prenosi v živo lahko trajajo od minute pa tudi do osem ur in dlje. Vsebine, ki so nam všeč, lahko poiščemo z brskanjem po različnih kategorijah, vključno s kategorijami po posameznih igrah. Prenosi v živo so tudi shranjeni, kar pomeni, da si je mogoče posnetek prenosa ogledati kasneje.

Tveganja

Glede na to, da spletna platforma Twitch omogoča prenos v živo kot tudi klepet z ostalimi gledalci, to predstavlja veliko tveganje za otroke in mladostnike, saj so lahko izpostavljeni neprimernim vsebinam, kot so nasilje, razgaljenost in golota, alkohol, droge, kletvice, žalitve itd.

Pri uporabi Twitcha se je treba zavedati, da:

  • je zaradi prenosa v živo vsebina nepredvidljiva – »streamerji« lahko izrečejo ali pokažejo kaj neprimernega;
  • precej iger, ki jih v prenosih v živo igrajo »streamerji« vsebujejo nasilje in niso primerne za vse starostne skupine;
  • mnogi gledalci v klepetu uporabljajo kletvice in žalitve;
  • oglaševanje je intenzivno in vsebuje tudi oglase za filme za odrasle, hitro prehrano in različne videoigre;
  • »streamerji« se trudijo, da čim dlje zadržijo gledalce, kar pomeni, da lahko preživimo veliko časa pri ogledu prenosov v živo, kar lahko vodi v prekomerno uporabo in težave povezano z njo.

Nekateri »streamerji« (slovenski in tuji) se zelo trudijo s prepričevanjem gledalcev, da jim donirajo denar. To nas lahko zelo hitro zapelje, da jim doniramo čim več, saj javno hvalijo tiste, ki jim donirajo denar in spodbujajo k še višjim donacijam.

Nekateri slovenski »streamerji« uporabljajo zelo vulgaren in žaljiv jezik in spodbujajo k nasilju nad drugimi. Do vsega povedanega je treba biti zelo kritičen in razumeti, da je povedano pogosto mnenje posameznika, ki oddaja v živo, kar pa še ne pomeni, da je resnično ali da je pravilno.

Praktični napotki za starše: 

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija