Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Minecraft

Minecraft je video igra kockastega videza, v kateri ustvarjamo svetove ali pa raziskujemo svetove, ki so jih ustvarili drugi. Ima tudi večigralski način, kjer lahko z drugimi soigralci raziskujemo svetove in se borimo proti drugim. Igrati jo je mogoče na mobilnih telefonih, tablicah, računalnikih in igralnih konzolah. Igra ima prisotne prizore nasilja v blagi obliki, obstajajo pa določena tveganja zaradi stikov z neznanci.   

Minecraft je video igra, ki jo je razvilo podjetje Mojang leta 2011, od leta 2014 pa je v lasti Microsofta. Gre za zvrst igre peskovnik in preživetvene igre. Svet, v katerem igra poteka, je sestavljen iz kockastih elementov in se naključno generira. Igralci se srečujejo z različnimi liki, kot so živali, vaščani in sovražna bitja, kot so zombiji, okostnjaki ipd. Za preživetje mora igralec zbirati dobrine in se braniti pred napadalci.

Igra ponuja pet načinov igranja. V preživetvenem načinu mora igralec zbirati dobrine, da lahko gradi in izdeluje različne predmete. Braniti se mora pred različnimi napadalci. Skrbeti mora tudi za redno prehranjevanje. Ustvarjalni način je namenjen gradnji sveta. Igralcu so na voljo vsi viri in predmeti, da lahko ustvari svoj svet. Pustolovski način omogoča raziskovanje svetov, ki so jih ustvarili drugi igralci. V gledalskem načinu igralec opazuje druge igralce pri igri. Večigralski način omogoča igranje z drugimi igralci s celega sveta.

Igranje Minecrafta spodbuja prepoznavanje težav, iskanje rešitev, uresničevanje domišljije z ustvarjanjem novih svetov, kreativnost, spodbuja sodelovanje in timsko delo. Ker je tako ustvarjalna kot tudi večigralska igra, je zelo priljubljena, saj lahko vsakdo ustvari svoj svet, v katerega nato povabi druge igralce. Ustvarjanje svetov je lahko tudi skupno delo prijateljev, kar naredi igro še bolj privlačno. Igra je mogoče uporabljati tudi v namene izobraževanja, za kar so razvili posebno različico »Minecraft Education edition.«

Tveganja

Minecraft ima oznako PEGI 7. Vsebuje blage prizore nasilja in pa prizore, ki lahko prestrašijo mlajše igralce. Minecraft story mode ima oznako PEGI 12.

Igra je zasnovana tako, da zelo pritegne igralca, zato je priporočljivo omejiti čas igranja.

Tveganje lahko predstavlja igranje v svetovih, ki so jih izdelali drugi igralci. Ti svetovi lahko vsebujejo neprimerne vsebine in strašljive vsebine, kar je problematično za mlajše igralce.

Večja tveganja so pri igranju v večigralskem načinu. Večigralske strežnike lahko postavijo drugi igralci in tako ni nadzora, kaj vse se na teh strežnikih dogaja. Prav tako igralci lahko pridejo v stik z drugimi nasilnimi igralci, ki lahko izvajajo različne oblike spletnega nasilja, kot je žaljivi govor, trolanje, grooming, izsiljevanje itd.

Tveganje predstavlja tudi nalaganje različnih neuradnih dodatkov (modi), ki lahko vsebujejo viruse ali neprimerne vsebine.

Minecraft omogoča nakupovanje znotraj igre. Previdnost glede porabe denarja ne bo odveč.

Praktični napotki za najstnike: 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.