Sporočilo za javnost: Video igri Granny in Fortnite

24.10.2018

Na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede so zaznali, da sta med otroki in najstniki zelo priljubljeni dve video igri, ki ju igrajo na mobilnih telefonih in tudi na računalnikih: Granny in Fortnite. Na Safe.si se je obrnilo več zaskrbljenih staršev in učiteljev, ki so iskali informacije o tveganjih pri igranju teh dveh iger. Igri predstavljata določena tveganja, ki bi jih starši morali poznati.

Video igra Granny

Granny je video igra na mobilnih telefonih, ki sodi med grozljivke. Cilj igre je, pobegniti iz hiše, kjer igralčev lik zadržuje slepa starka z zelo dobrim sluhom. Za pobeg mora igralec najti vse potrebne ključe za odklepanje vhodnih vrat, pri tem pa ga starka (granny – babica) ne sme ujeti.

Zelo pomemben del igre so glasba in različni zvoki, kot je škripanje poda, neprijetno govorjenje in različni nenaravni zvoki, ki skupaj s temačno podobo vzbujajo napetost in občutek grozljivosti. Igra spodbuja uporabo slušalk, ki takšno vzdušje še okrepijo. Igra lahko igralca močno prestraši.

Igra Granny ima oznako PEGI12, kar pomeni, da ni priporočljiva za mlajše od 12 let. Poleg mračnega, grozljivega in napetega vzdušja je v igri prisotno nasilje – ubijanje s kijem – in namigi na ljudožerstvo.

Igra lahko pri otrocih povzroča občutke tesnobe in strahu, kar se lahko odraža na različne načine: nespečnost, strah pred biti sam, pojav nočnih mor ipd.

V primeru, da se otrok sreča z video igro Granny, se je z njim smiselno pogovoriti o igri in o drugih vidikih grozljivk, pa naj gre za video igre ali pa za filme.

Video igra Fortnite

Fortnite je video igra preživetja, v kateri se do 100 igralcev bori med seboj, zadnji, ki ostane, pa je zmagovalec. Na voljo je več različic s podobnimi imeni. Igrati jo je mogoče na računalnikih, igralnih konzolah in na mobilnih telefonih. Uporabniki lahko igrajo v skupinah in klepetajo med seboj, zaradi česar je močno priljubljen med otroki in najstniki. Igra omogoča popolno anonimnost, če igralec to želi, zato je treba biti pozoren tudi na tveganja, ki jih s tem prinaša.

Igra sicer ima določene pozitivne vidike, kot je npr. igranje v skupini, a vsebuje tudi prizore nasilja, ki pa so blagega značaja. Igralci uporabljajo pištole, meče in granate za boj, prav tako lahko tudi porazijo nasprotnike z uporabo različnih pasti (npr. strupen plin), sliši se streljanje, eksplozije in zvoki, ki izražajo bolečino oziroma poškodbo lika. Zaradi nasilja ni primerna za mlajše od 12 let. Ker ob ustvarjanju računa ni zahtevane minimalne starosti, jo lahko igra kdorkoli.

Igra je zasnovana tako, da igralca močno pritegne (izrazite barve, zvoki, izredno hiter potek igranja), zato nekateri težko prenehajo z igranjem. Pomembno je, da omejimo čas igranja in s tem zmanjšamo tveganje za prekomerno rabo in morebitno kasnejšo zasvojenost z video igrami. 

Igra omogoča nakupe, zato obstaja tveganje za čezmerno zapravljanje denarja, saj igra spodbuja k nakupu različnih predmetov v igri. Poleg igranja omogoča tudi klepet, dodajanje prijateljev oziroma drugih oseb, ter povezavo s Facebook ali Google računom. Zato je pomembno, da pri igranju upoštevamo spletni bonton in pravila varnega klepetanja, da zmanjšamo izpostavljenost otrok morebitnemu spletnemu nadlegovanju in neprimernemu ali žaljivemu govoru.

Več informacij o video igri Granny: https://safe.si/igranje-iger-in-virtualni-svetovi/granny 
Več informacij o video igri Fortnite: https://safe.si/igranje-iger-in-virtualni-svetovi/fortnite

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija